Officiële hittegolf een feit

13 augustus 2022, 19:04

Volop zomerweer. Foto: Toon Boons.

Om 10:00 uur werd in De Bilt een temperatuur van 25,0 graden gemeten en daarmee is aan de voorwaarden van een officiële hittegolf voldaan. Sinds dinsdag zijn de maxima boven 25 graden uitgekomen en woensdag, donderdag en vrijdag werd het tropisch warm. Vandaag is de vijfde zomerse dag met een maximumtemperatuur van 25 graden en meer. Uiteindelijk werd het ook deze zondag tropisch warm in De Bilt met 31 graden.

In grote delen van het land is deze week sprake van een hittegolf. Regionaal werd gisteren al aan de criteria voldaan. Het weerstation Hupsel (in de Achterhoek) had gisteren de primeur.

De hittegolf in De Bilt ziet er tot dusver als volgt uit:

  • Dinsdag 9 augustus: 25,7 graden

  • Woensdag 10 augustus: 30,0 graden

  • Donderdag 11 augustus: 31,6 graden

  • Vrijdag 12 augustus: 32,3 graden

  • Zaterdag 13 augustus: 31,0 graden

Dertigste hittegolf sinds 1901, veertiende sinds 2000

Het is de dertigste hittegolf in De Bilt sinds 1901. Opvallend is dat er daarvan zestien gemeten zijn in de vorige eeuw en we deze eeuw nu al de veertiende hittegolf beleven. Met veertien hittegolven is De Bilt een middenmoter in Nederland. In Arcen, Limburg staat de teller deze eeuw al op 26 hittegolven. Op Vlieland en Terschelling kwam het deze eeuw tot dusver tot slechts één hittegolf.

Officiële hittegolven in het verleden

Vorig jaar kwam het in De Bilt niet tot een hittegolf. In 2020 was sprake van een hittegolf van 5 tot en met 17 augustus. In 2019 en 2018 kwam het zelfs beide zomers tot twee officiële hittegolven.

Sinds het begin van de metingen (het jaar 1901) is deze hittegolf de dertigste in De Bilt. De langste hittegolf in De Bilt duurde 18 dagen en werd gemeten van 29 juli tot en met 15 augustus 1975.

Een ijsje geeft verkoeling bij hitte. Foto: Jolanda Bakker.
Een ijsje geeft verkoeling bij hitte. Foto: Jolanda Bakker.

Hittegolf houdt nog een aantal dagen aan

Morgen wordt het tropisch warm met zo'n 32 graden in De Bilt. De dagen daarna neemt de buienkans toe, maar blijft het kwik waarschijnlijk nog enkele dagen (ruim) boven 25 graden uitkomen. De hittegolf eindigt pas bij een maximumtemperatuur lager dan 25 graden. Meer details over het weer de komende dagen lees je in ons uitgebreide weerbericht.

Hier lees je al het nieuws over de hitte.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black