Vanavond grootste kans om vallende sterren te zien

08 februari 2019, 10:54

Vallende-sterren-perseiden-2016-1280x600

Vanavond en vannacht zijn er brede opklaringen en dat is goed nieuws voor mensen die de vallende sterren van de Perseïden willen zien. Om half twaalf vanavond is de piek met circa 41 vallende sterren per uur. Op veel plaatsen is het dan vrij helder. Regionaal, vooral in het zuiden, wordt het geduld op de proef gesteld, doordat soms wolkenvelden overtrekken.

Iets na negen uur gaat de zon onder en rond kwart voor twaalf komt de maan op. Kort voordat de maan opkomt, rond half twaalf, is het daardoor het donkerst en zijn de meeste vallende sterren te zien. Hoewel het maanlicht de zwakke meteoren vannacht aan het zicht ontneemt zijn er ook dan nog 15-20 per uur te zien. Daar waar bewolking vanavond roet in het eten gooit is het dus nog de moeite waard om vannacht te kijken. Zodra de ochtendschemering begint (5:40 uur) zijn de kansen verkeken.

Ook tijdens de nacht van maandag op dinsdag is er nog een behoorlijk grote kans om vallende sterren te zien. Op het piekmoment, rond middernacht, worden dan ongeveer 30 meteoren per uur verwacht. Er zijn opnieuw opklaringen, maar regionaal passeren ook wolkenvelden. Het westen is het meest gevoelig voor wat bewolking. De nachten daarna neemt het aantal vallende sterren verder af en zijn er mogelijk meer wolken.

Zoek het donker op

De kans om een vallende ster te zien kun je vergroten door het veld in te trekken, ver weg van kunstverlichting van dorpen, steden en wegen. In het landelijk gebied in het oosten, noorden en zuidoosten van het land is het ’s nachts een stuk donkerder dan in de Randstad. De meeste vallende sterren zijn te zien aan de noordoostelijke hemel.

Jaarlijks fenomeen

Elk jaar kunnen we rond 13 augustus een meteorenregen verwachten. De aarde kruist dan de baan van komeet Swift-Tuttle. Doordat de baan van de komeet gevuld is met stof en steentjes zullen deze deeltjes (meteoroïden genoemd) de dampkring binnendringen en verbranden. Het lichtspoor dat ontstaat door de verbranding van een meteoroïde wordt een meteoor of in de volksmond een vallende ster genoemd.

Het lichtspoor wordt niet alleen veroorzaakt doordat de meteoroïde in brand vliegt. Het pad van de meteoroïde wordt door de hoge valsnelheid ook elektrisch geladen en bij het opheffen van het ladingsverschil komt straling (licht) vrij.

Gebruikte bron: http://hemel.waarnemen.com/meteoorzwermen/Perseiden\_2017.html

Geniet van de sterren op de camping! Bij Homair boekje nu nog goedkoper dankzij deze unieke kortingscode!

Door: Jaco van Wezel

Reageer via Facebook

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black