Weeronline
Weeronline
  Bewolking verhindert zicht op Jupiter

  Bewolking verhindert zicht op dicht bij de aarde staande Jupiter

  Aangemaakt: 13 jul 2020, 14:01 uur

  Komeet Neowise is niet het enige bezienswaardige aan de nachtelijke hemel: Jupiter staat in de nacht van maandag op dinsdag het dichtst bij de aarde dit jaar en is daardoor goed met het blote oog zichtbaar. Helaas verhindert bewolking het zicht op Jupiter voor Nederlandse sterrenkijkers.

  De grootste planeet van ons zonnestelsel is komende nacht als een opvallend heldere ‘ster’ aan de nachtelijke hemel te zien. Hij staat in oppositie met de zon vanuit de aarde bezien, NASA spreekt dan ook van een ‘volle Jupiter’. Met een verrekijker kun je de vier grootste manen van Jupiter al zien. Voor de rode vlek op de planeet en diens bandenstructuur heb je echter een telescoop nodig.

  Vanaf ongeveer 22.45 uur kun je Jupiter waarnemen, op 5 à 6 graden boven de de zuidoostelijke horizon. Het ideale tijdstip om te kijken is 01.30 uur, na 04.45 uur wordt het te licht om Jupiter goed te kunnen zien.

  Bewolking in de nacht van maandag op dinsdag

  De kans is echter klein dat je de reuzenplaneet kunt spotten, aangezien bewolking maandagavond en in de nacht naar dinsdag vanuit het (noord)westen over het land uitbreid. Deze bewolking verhindert het zicht op Jupiter. Om 23.00 uur is het in de noordwestelijke helft van het land al zwaar bewolkt, in de zuidoostelijke helft komen dan nog opklaringen voor.

  Om 02.00 uur maakt het oosten van Brabant, Limburg en de Achterhoek nog een kans als er daar opklaringen zijn, in de rest van het land is het dan bewolkt. Aan het einde van de nacht zijn er waarschijnlijk alleen in Zuid-Limburg nog wat opklaringen.

  Blijf op de hoogte van het Nederlandse weer door de meest uitgebreide weersverwachting van Nederland te lezen. 

  Foto: ANP / EPA / NASA

  Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

  Door: ANP/Weeronline