Weekverwachting: tropische temperaturen, later in de week onweer

13 juni 2021, 19:00

Weekverwachting
Schuilende hond voor de warmte. Tropische temperaturen in weekverwachting Foto: Harrie Verlinden

We krijgen een zomerse week met vooral woensdag en donderdag op veel plaatsen tropische temperaturen van 30 tot lokaal 33 graden. Later in de week neemt de kans op onweersbuien toe en deze buien verdrijven de hitte. De zonkracht is de hele week hoog. Met een zonkracht van 7 ligt verbranding van de onbeschermde huid al na 10 tot 15 minuten op de loer. Lees de weekverwachting wat je kan verwachten.

Vanuit Spanje komt woensdag zeer warme lucht onze kant op en in de zuidelijke helft wordt voor het eerst dit jaar de tropische grens van 30 graden overschreden. Het kwik stijgt naar 30 of 31 graden. Ook in de rest van het land is het woensdag zomers warm met maxima van 27 tot 29 graden. In het noorden en op de Waddeneilanden wordt het 24 tot 26 graden.

De aanvoer van warme lucht gaat ook donderdag door en dat lijkt de warmste dag van de week te worden. In het midden, oosten en zuiden stijgt de temperatuur op veel plaatsen naar 30 tot 32 graden. In het zuidoosten kan het lokaal 33 graden worden. Elders is het zomers warm met temperaturen van 27 tot 29 graden. De zon schijnt flink, maar later op de dag verschijnen grote stapelwolken en neemt de kans op een regen- of onweersbui toe.

Koeien zoeken verkoeling
Foto: Ben Saanen
Koeien zoeken verkoeling Foto: Ben Saanen

Foto: Ben Saanen

Onweersbuien verdrijven de hitte

In de nacht naar vrijdag en ook vrijdag overdag trekken enkele regen- en onweersbuien over het land en deze buien laten de ergst hitte weer verdwijnen. Met 24 tot lokaal 29 graden is het nog wel zomers warm. Voor het gevoel zal het benauwd en broeierig warm aanvoelen. In het weekend koelt het langzaam verder af en is naast geregeld zon ook kans op een enkele regen- of onweersbui.

De zonkracht is deze week hoog. Lees onze tips om niet te verbranden.

Dinsdag tijdelijk minder warm

Voordat het zover is start de werkweek maandag met stralend zonnig weer. De temperatuur stijgt snel en maandagmiddag is het 22 tot 25 graden in het noorden en westen en 25 tot 28 graden elders in het land. In Brabant en Limburg kan het (ruim) 29 graden worden en in menig beschutte achtertuin wijst de thermometer al 30 graden of meer aan. De wind draait naar west tot noordwest en op de stranden en in het Waddengebied koelt het later op de middag wat af. Zeker in het Waddengebied doet het misschien wat frisjes aan met een aantrekkende noordwestenwind, windkracht 5.

Dinsdag waait de wind tijdelijk uit het noorden tot noordoosten en daarmee wordt minder warme lucht aangevoerd. Er trekken wolkenvelden over het land, maar de zon is ook zeker van de partij. In het westen en noorden wordt het maximaal 20 tot 22 graden en op de Waddeneilanden stokt het kwik bij een graad of 19. In de rest van het land is het met 22 tot 25 graden aangenaam warm. Het is een prima dag om wat koelere lucht het huis in te krijgen.

De details voor het weer komende week lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Foto: Harrie Verlinden

Dit weekbericht is tot stand gekomen in samenwerking met Upday

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven