Bijzonder: noorderlicht zichtbaar geweest in Nederland

13 mei 2021, 12:15

Actueel
Foto van het noorderlicht zichtbaar rondom het Noordpoolgebied

In de nacht van woensdag op donderdag was vooral in het noorden van het land het noorderlicht zichtbaar. Op de Wadden was met het blote oog een groene waas te zien en dat is best bijzonder.

Meestal is poollicht alleen te zien in gebieden rondom de Noordpool en Zuidpool, maar gedurende de nacht van woensdag 12 mei naar donderdag 13 mei was het noorderlicht (aurora borealis) ook in Nederland wazig te zien. Doordat Nederland zich relatief ver van de Noordpool bevindt, is in onze omgeving het noorderlicht een stuk minder vaak te zien dan in gebieden rondom het poolgebied.

Ontstaan noorderlicht

De zon speelt een grote rol bij het ontstaan van het noorderlicht. De hevige hitte van de zon kan ervoor zorgen dat geladen deeltjes van de zon door het heelal worden verplaatst. Deze deeltjes kunnen bij elkaar komen boven de noordpool en zuidpool. De elektrisch geladen deeltjes van de zon botsen dan tegen zuurstof- en stikstofdeeltjes, waardoor verschillende kleuren ontstaan. Vooral tijdens heldere nachten is het poollicht dan goed te zien. Wanneer het bewolkt is, is het poollicht niet te zien.

Lees ook: wanneer kun je in Nederland noorderlicht verwachten.

Foto: Adobe Stock / BlueOrange Studio (niet van afgelopen nacht)

Author Image

Floris Lafeber

Assistent-meteoroloog

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black