Categorie 5 tropische cycloon Ilsa aan land in Australië

14 april 2023, 08:30

Orkanen
Satellietfoto van Ilsa op 13 april 2023. Bron Weeronline, data: MODIS-Terra-satelliet (NASA)

Een zeer sterke tropische cycloon is ontwikkeld ten westen van Australië. Cycloon Ilsa is aan land gekomen als een extreem sterke cycloon met windstoten tot maar liefst 290 km/uur. Lees alles over deze bijzondere cycloon.

Een tropische cycloon, orkaan of tyfoon zijn dezelfde weerfenomenen alleen op een andere plek in de wereld:

  • Tropische cycloon: boven de Indische Oceaan en in de Golf van Bengalen
  • Orkaan: boven de Atlantische Oceaan, het oostelijke deel van Grote Oceaan, de Caribische Zee en de Golf van Mexico
  • Tyfoon: In het westelijke deel van de Grote Oceaan (de oostkust van Azië)

Lees alles wat je wilt weten over orkanen, tyfonen en tropische cyclonen in het algemeen.

Categorie 5

Vanaf windkracht 12 (een gemiddelde windsnelheid van 117 km/uur) wordt een tropisch systeem een orkaan, tyfoon of tropische cycloon genoemd. Ze kunnen qua kracht weer worden onderverdeeld in vijf klassen met gebruik van de Schaal van Saffir en Simpson.

Met momenteel een gemiddelde wind rond 215 km/uur en windstoten tot 260 km/uur was Ilsa een categorie 4 cycloon. Dit is dus de op één na hoogste categorie. Vlak voor land-fall zwelde ze nog verder aan en werd categorie 5 bereikt met gemiddelde windsnelheden tot ruim 250 km/uur en windstoten tot 300 km/uur.

Dit soort windsnelheden kunnen zeer grote schade aanrichten aan huizen, infrastructuur, bomen en zelfs boten uit de haven optillen en op land achterlaten. Ze gaat donderdagavond (Nederlandse tijd) aan land. In Australië is het dan al vrijdagochtend.

Niet extreem veel regen

In een brede strook wordt zo’n 150-200 mm regen verwacht. Dit is veel, maar voor zo’n sterke cycloon zeker niet bijzonder veel. Dit komt doordat de cycloon doortrekt en er in deze regio geen hoge bergen zijn. Als dit soort cyclonen een tijdje op een plek blijven hangen of stuklopen op een bergketen kan nog beduidend veel meer regen vallen.

Lees ook: hierdoor is veel regen in de bergen zo gevaarlijk.

Zeer dunbevolkt gebied

In het deel van Australië waar Ilsa aan land gaat wonen maar weinig mensen. In de uitgestrekte natuur komen enkele nederzettingen van Aboriginals voor, ook wordt er aan mijnbouw gedaan. De grootste plaats in de regio, Port Hedland, kent slechts 16.000 inwoners en zoals het er nu voor staat gaat de kern van Ilsa zo’n 100 kilometer ten noordoosten van deze plaats aan land.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven