Ruitenkrabben in april niet bijzonder

13 april 2021, 08:27

Vorst
Ruitenkrabben in april

De meteorologische lente is halverwege, maar nog bijna dagelijks moeten de autoruiten ’s ochtends vroeg worden gekrabd. Hoewel het vreemd voelt is het helemaal niet bijzonder om halverwege april de ruiten nog te moeten krabben.

Vorst in april is heel normaal en komt gemiddeld tijdens vier aprilnachten voor in De Bilt. Sinds 1901 waren er slechts veertien jaren zonder aprilvorst, waarvan vier in deze eeuw. Dat waren april 2005, 2009, 2011 en 2018.

Lees ook: Zo bijzonder is vorst in april

Tot dusver telt De Bilt deze aprilmaand drie dagen waarop het heeft gevroren en daar komen deze week nog twee of drie vorstdagen bij. Daarmee is het de vorstrijkste april sinds 2013, maar een top-10 notering in de lijst met aprilmaanden met de meeste vorstdagen komt daarmee nog niet in zicht. Daarvoor zou het minstens negen keer moeten vriezen. Recordhouder is 1917 met maar liefst veertien aprildagen met vorst in De Bilt. 

Bevroren ruiten bij temperaturen boven nul

Hoewel het tot dusver drie keer vroor in De Bilt, moest al veel vaker de autoruit gekrabd worden. En dat kwam niet alleen doordat het in andere delen van het land dan soms wel licht vroor, maar vooral doordat de autoruiten al bevroren bij luchttemperaturen boven nul.

Bevroren auto
Bevroren auto

Foto: Theo van Dalen

In de nachten waarin het in De Bilt deze aprilmaand niet vroor kwam de temperatuur vaak net boven het vriespunt uit, maar autoruiten waren dan toch voorzien van een laagje ijs. Dit komt doordat auto’s kouder kunnen worden dan de lucht. Onder een heldere hemel koelen ze gemakkelijk (en veel sneller dan de lucht) af tot enkele graden onder het vriespunt. Het vocht in de atmosfeer slaat vervolgens neer op deze koude autoruit en bevriest direct. Zo ontstaat een laag rijp bij luchttemperaturen boven nul. 

Ruitenkrabber nog hele week nodig

Tot in het komende weekend blijft ’s nachts kans op lichte vorst. En als het net niet tot vorst komt ligt de temperatuur maar nipt boven nul. Dat betekent dat de autoruiten nog elke ochtend gekrabd zullen moeten worden. Volgende week kan de krabber waarschijnlijk worden opgeborgen.

Hoofdfoto: Margreet van Vianen

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven