Tropische storm Freddy slaat toe in Malawi, wederom in Mozambique

13 maart 2023, 15:30

Freddy zorgt opnieuw voor problemen! Foto: EPA/Andre Catueira

Mozambique en Malawi hebben afgelopen weekend te maken gehad met tropische storm Freddy, die een spoor van vernieling trok en de levens eiste van ten minste zestig mensen in Malawi. Het is voor de tweede keer deze maand dat Freddy door zuidelijk Afrika raast.

Freddy zou volgens de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) de langst aanhoudende tropische cycloon ooit kunnen zijn en is een van de sterkste stormen die ooit op het zuidelijk halfrond is geregistreerd. De cycloon vormde zich begin februari in de Aziatische zeeën en trok daarna de hele Indische Oceaan over naar de Oost-Afrikaanse kust, waar hij aan land kwam in Madagaskar en doortrok naar Mozambique.

Vervolgens maakte de storm volgens meteorologen een lusbeweging om opnieuw Madagaskar aan te doen. Zaterdag kreeg ook Mozambique voor de tweede keer ermee te maken: in het midden van het land werden daken van gebouwen gerukt en zorgde de storm rond de haven van Quelimane voor overstromingen. Minstens zes mensen kwamen om in deze stad, zo maakten de autoriteiten maandag bekend.

Regen

Hierna trok Freddy landinwaarts richting Malawi, waar hij voor stortregens zorgde met overstromingen tot gevolg. In de op één na grootste stad van Malawi, Blantyre, vielen ten minste zestig doden en tweehonderd gewonden. Een aantal dat volgens de politie nog zal stijgen, aangezien er mogelijk nog slachtoffers onder het puin van omgevallen bomen of aardverschuivingen liggen.

In Mozambique is er in de afgelopen vier weken meer regen gevallen dan er normaal in een jaar valt. Er wordt gevreesd dat de rivieren buiten hun oevers treden en grootschalige overstromingen veroorzaken. Malawi kampt momenteel met de dodelijkste cholera-uitbraak in de geschiedenis van het land. VN-organisaties hebben gewaarschuwd dat de situatie nog kan verergeren door de zware regens van Freddy.

Volgens wetenschappers maakt de klimaatverandering de tropische stormen sterker, omdat de oceanen warmte absorberen door de uitstoot van broeikasgassen. Wanneer warm zeewater verdampt wordt warmte-energie overgedragen aan de atmosfeer.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black