Nederlands gasverbruik naar laagste niveau in 50 jaar door prijs en weer

13 februari 2023, 10:42

Gasverbruik gedaald. Foto: ANP / EPA / Stephanie Lecocq

Het Nederlandse gasverbruik is afgelopen jaar gedaald tot het laagste niveau in vijftig jaar. Dat kwam vooral door de hoge prijs, maar ook het warmere weer hielp een handje, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Hoewel de maand december kouder was dan normaal in ons land, was 2022 over het geheel het op twee na warmste jaar ooit. De gemiddelde temperatuur lag vorig jaar 0,9 graad hoger dan normaal en het aantal zonuren lag beduidend hoger.

Vergeleken met 2021, voor de forse stijging van de gasprijs door de oorlog in Oekraïne, was het verbruik vorig jaar ongeveer een kwart lager. Huishoudens bespaarden een kwart. De industrie nam een daling van nog meer dan een kwart voor haar rekening, waar bedrijven in de aardolie en chemie de sterkste bijdrage aan leverden. Elektriciteitscentrales hadden nog wel veel gas nodig, maar noteerden alsnog een daling van 12 procent.

Laagste niveau sinds 1972

Het totale Nederlandse gasverbruik kwam afgelopen jaar uit op 31 miljard kubieke meter, het laagste niveau sinds 1972. Het CBS had vorig jaar al gemeld dat in het eerste halfjaar van 2022 ook al een kwart minder gas werd verbruikt. Na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne begin vorig jaar steeg de prijs snel. Inmiddels is de prijs weer sterk gedaald.

Om Rusland te vervangen als belangrijke bron van gas, stortte Nederland zich op vloeibaar gemaakt aardgas (lng). De invoer hiervan verdubbelde tot ruim 9 miljard kuub, mede door de opening van een lng-terminal voor de kust van de Eemshaven. Afgelopen jaar was een derde van de invoer vloeibaar.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black