Weeronline
Weeronline
  Zuidpool 20 graden

  Voor het eerst warmer dan 20 graden op zuidpool

  Aangemaakt: 13 feb 2020, 17:23 uur

  Voor het eerst in de geschiedenis is op de zuidpool een temperatuur van boven de 20 graden gemeten, meldt de Britse krant The Guardian. Op zondag bereikten de thermometers van Braziliaanse wetenschappers op Seymour Island in het zuidpoolgebied de 20,75 graden. Dat is bijna een graad hoger dan het vorige record van 19,8 graden, dat op Signy Isand werd gemeten in 1982.

  Dit nieuwste record volgt op een ander temperatuurrecord dat een Argentijns onderzoeksstation afgelopen vrijdag mat op Argentijns Antarctica. Met 18,3 graden was het nog nooit zo warm in dat gebied. Het is nu zomer in dat deel van de wereld.

  De Wereld Meteorologische Organisatie moet de metingen nog officieel bevestigen, maar ze passen in een bredere trend op het schiereiland en de nabijgelegen eilanden. Daar werd het sinds 1850 bijna 3 graden warmer, een van de snelste temperatuurstijgingen op aarde.

  Wetenschappers, die om de drie dagen de gegevens van afgelegen meetstations verzamelen, beschrijven het nieuwe record als “ongelooflijk en abnormaal”. “We zien de opwarmingstrend in veel van de gebieden die we monitoren, maar we hebben nog nooit zoiets gezien”, zegt Carlos Schaefer, die werkt aan Terrantar, een Braziliaans overheidsproject dat de impact van de klimaatverandering op de permafrost en de biologie op 23 plekken in de Antarctische regio bewaakt.

  Schaefer zei dat de temperatuur van het schiereiland, de Zuid-Shetland-eilanden en de James Ross-archipel, waar Seymour deel van uitmaakt, de afgelopen twintig jaar onregelmatig is geweest. Na afkoeling in het eerste decennium van deze eeuw is het snel opgewarmd.

  Eerder deze maand was ook al sprake van een temperatuurrecord op Antarctica.

  Vind je dit soort records interessant? Schrijf je dan in voor de gratis Weeronline nieuwsbrief.

  Foto: EPA

  Door: ANP