Weeronline
Weeronline
  storm strand weg

  Storm slaat compleet strand weg op Duits Waddeneiland Wangerooge

  Aangemaakt: 13 feb 2020, 16:58 uur

  Na een ongewone reeks stormvloeden in het kielzog van de storm Ciara is het strand van het Duitse Noordzee-eiland Wangerooge grotendeels weg. Volgens burgemeester Fangohr gaat het om een groot stuk van 80.000 van de 100.000 kubieke meter. Het is onzeker of het van het ongeveer een kilometer lange droomstrand tegen de zomer kan worden bijgevuld.

  Normaal gesproken wordt wat tijdens het stormvloedseizoen wordt verwijderd, opgevuld met zand uit het oosten van het eiland. In de afgelopen jaren is dit volgens de burgemeester ongeveer 50.000 tot 55.000 kubieke meter zand per stuk geweest. Maar de reserves raakten op. Het gemeentebestuur van het kuuroord hoopt extra zand uit de zandbanken te kunnen halen.

  Het eiland Wangerooge is het meest oostelijke van de zeven bewoonde Oost-Friese eilanden en behoort tot de deelstaat Nedersaksen. Het eiland is ongeveer vijf vierkante kilometer groot.

  Het zandstrand aan de noordzijde van Wangerooge is circa 100 meter breed en heeft een lengte van drie kilometer. In het oosten gaat dit over in een 500 meter breed en drie kilometer lang veld met zandafzettingen. In het westen van het eiland bevinden zich nog twee andere stranden van een halve en kilometer lengte. Ten zuiden van het eiland ligt de Waddenzee en valt bij laagwater grotendeels droog.

  Ook in Nederland zijn de duinen en het strand voor een deel weg door storm en springtij.

  Vind je dit soort berichten interessant? Schrijf je dan in voor de gratis Weeronline nieuwsbrief.

  Foto: EPA

  Door: ANP