Weeronline
Weeronline
  wit landschap

  Kans op wit landschap afgenomen

  Aangemaakt: 13 feb 2020, 06:53 uur

  Sneeuwvlokken zijn deze winter nauwelijks nog gezien, maar daar komt vandaag verandering in. In het midden, noorden en oosten kunnen vandaag sneeuwvlokken tussen de regendruppels zitten. De kans dat het ergens een wit landschap wordt gezien is klein.

  Vanuit het zuidwesten trekt donderdag een neerslaggebied over het land. Toch is de kans op sneeuw zeker niet verkeken. In het oosten en noordoosten, maar ook in de hogere gebieden van het land, zoals de Veluwe en de Sallandse heuvelrug wordt koude lucht aangevoerd en bij doorvallende neerslag koelt de lucht verder af en kan sneeuw op grassen en auto’s blijven liggen. Relatief warme wegen zullen ook in Groningen hoogstwaarschijnlijk niet wit worden en een wit landschap is dan ook niet te verwachten. De temperatuur ligt tijdens de natte sneeuw iets boven nul.

  In de rest van het land blijft het bij regen, mogelijk vermengd met een verdwaalde sneeuwvlok. In de loop van de middag en vanavond trekken stevige buien over het land en daarbij is kans op hagel, onweer en windstoten. De maximumtemperatuur ligt tussen 4 graden in het noordoosten en 9 in het zuidwesten. De wind waait uit het zuiden tot zuidoosten en neemt toe tot vrij krachtig en aan zee naar krachtig tot hard. Vanmiddag neemt de wind weer in kracht af en vanavond wordt de wind westelijk.

  Droge Valentijnsdag, weekend nat en onstuimig

  Morgen, Valentijnsdag, is het prima weer voor een romantische wandeling. Het blijft droog en vooral in de ochtend schijnt geregeld de zon. In de middag neemt geleidelijk de bewolking weer toe. De temperatuur stijgt naar 7-10 graden.

  In het weekend neemt de wisselvalligheid weer toe en ook de wind is weer duidelijk van de partij. Vanaf zaterdagavond is het onstuimig met aan zee kans op storm. Zaterdag valt vooral in het noorden en westen regen, zondag is het overal kletsnat. De temperatuur stijgt naar 12-14 graden. Zondag wordt het in het midden, oosten en zuiden zelfs 15-17 graden. Daarmee is het de eerste lentedag van 2020. Voor het gevoel is het echter niet lenteachtig, want de stevige wind veroorzaakt een gevoelstemperatuur van ongeveer 7 graden.

  De weersverwachting voor de komende dagen lees je hier.

  Foto: Jannes Wiersema

  Door: Rico Schröder