Weeronline
Weeronline

  Droge Valentijnsdag met veel ruimte voor de zon

  Aangemaakt: 13 feb 2018, 07:13 uur

  Wil je iets doen op Valentijnsdag? Onze meteorologen tippen een romantische wandeling. Het wandelweercijfer scoort morgen een 8 in het westen en een 9 of een 10 in het binnenland. In het westen komen enkele wolkenvelden voor, maar waarschijnlijk blijft het droog. De zon laat zich ook regelmatig zien. In het oosten en noordoosten domineert de zon het weerbeeld. Het wordt 4 à 5 graden in het noorden en 5 à 6 graden in het midden en zuiden.  

  ’s Nachts vriest het op veel plaatsen licht. De nacht- en de dagtemperaturen zijn normaal voor half februari. Op de Wadden veroorzaakt een vrij krachtige zuidelijke wind ‘s middags gevoelstemperaturen van enkele graden onder het vriespunt. Elders waait het zwak tot matig en voelt het aan als 0 tot +2 graden.

  De wandelweercijfers liegen er niet om, het wordt prachtig weer op Valentijnsdag!

  Valentijnsdag vaak koud en wisselvallig

  Het is nu voor het tweede jaar op rij prima weer op 14 februari, maar dat is niet gebruikelijk. Sinds de start van de neerslagmetingen in 1906 viel in De Bilt op 64% van de dagen Valentijnsdagen regen. In maar liefst 47% van de gevallen scheen de zon niet of minder dan een uur. De zonduur wordt gemeten sinds 1901. Slechts 15% verliep zeer zonnig met minstens 7 uur zon.

  Februari is een echte wintermaand, dus Valentijnsdag verloopt vaak koud. In 1929 werd de koudste 14 februari ooit gemeten met -10,1 graden als maximumtemperatuur in De Bilt. In de nacht vroor het 18,7 graden. Dat het ook heel anders kan bewijst de warmste Valentijnsdag ooit in 1998. Het was toen volop lente met 15,2 graden.

  In 2017 uitzonderlijk zonnig

  Vorig jaar verliep Valentijnsdag zonovergoten en zacht. In het hele land scheen de zon van zonsopkomst tot zonsondergang en het warmde op naar 5-7 graden in het noorden en 10-13 in het zuiden. In De Bilt scheen de zon 8,7 uur. Alleen in 1994 en 2002 werd net een paar minuten meer zonneschijn genoteerd met respectievelijk 9,0 en 8,9 uur.

  Dit jaar schijnt de zon in het midden van het land een uur of 5. In het westen zal dat iets minder zijn en het oosten en noordoosten mogen rekenen op 7 à 8 uur zonneschijn.

  Door: Jaco van Wezel