Zonovergoten Valentijnsdag

Aangemaakt: 13 feb 2017, 11:31 uur

De zon zal ons morgen op Valentijnsdag aangenaam verwarmen. In de vroege ochtend is het nog erg koud met gevoelstemperaturen tussen -5 graden in het zuiden en -9 in het noorden. In de middag neemt de wind af en stijgt de temperatuur naar 5 graden in het Waddengebied, 7 in het midden en 9 in het zuiden. Uit de wind en in de zon kan het al genieten zijn. Woensdag wordt het echt lenteachtig met veel zon. In het zuiden wordt het zelfs 12 tot lokaal 15 graden!

Een zonovergoten en droge Valentijnsdag is niet gebruikelijk. Sinds 1906 viel in De Bilt op 62% van de Valentijnsdagen een beetje regen en in 47% van de gevallen scheen de zon niet of minder dan een uur. Slechts 14% verliep zeer zonnig met minstens 7 uur zon. 14 februari 1994 was het zonnigst met 9,0 zonuren. 2002 volgt op de voet met 8,9 zonuren. Morgen komen we uit op een vergelijkbare hoeveelheid zonuren en dus beleven we een van de zonnigste Valentijnsdagen.

Koude en warme Valentijnsdagen in het verleden

Met maxima rond 7 graden is het morgen in De Bilt 1,5 graad warmer dan gebruikelijk. Februari is een echte wintermaand, dus Valentijnsdag verloopt vaak koud. In 1929 werd de koudste 14 februari ooit gemeten met -10,1 graden als maximumtemperatuur in De Bilt. In de nacht vroor het 18,7 graden. Dat het ook heel anders kan bewijst de warmste Valentijnsdag ooit in 1998. Het was toen volop lente met 15,2 graden.

Lenteachtige woensdag

Dit jaar beleven we op 15 februari een lenteachtige dag. Een zwakke zuidenwind voert zeer zachte lucht aan. De dag start koud met op veel plaatsen lichte vorst en lokaal kan mist of laaghangende bewolking voorkomen. Na het oplossen van het lokale ochtendgrijs schijnt de zon uitbundig. In het westen neemt in de loop van de middag de bewolking wat toe. Het warmt op naar 7-10 graden in het noorden, 10-12 in het midden en 12-14 graden in het zuiden. Zuid-Limburg maakt zelfs kans om lokaal de 15 graden te behalen. Op een zonnig terras in Maastricht kan de jas dan uit!

Vanaf donderdag is er veel bewolking en kans op wat regen. Met maxima van 8-12 graden blijft het warm voor de tijd van het jaar. Normaal is het half februari ’s middags krap 6 graden. Door de komst van bewolking verdwijnt de nachtvorst en komen de minima uit op 3-5 graden. Het blijft zeker tot ver in de volgende week zacht en licht wisselvallig.

Door: Jaco van Wezel