Weeronline
Weeronline
  sneeuwvlokken

  Waterkoude vrijdag met kans op eerste sneeuwvlokken

  Aangemaakt: 13 nov 2019, 07:43 uur

  Het is deze dagen al koud, maar aankomende vrijdag wordt echt waterkoud. Het wordt hooguit 5-6 graden. Door de combinatie van een stevige noordoostenwind en de passage van een regengebied ligt gevoelstemperatuur rond het vriespunt. In de Limburgse heuvels is zelfs kans op de eerste sneeuwvlokken van het najaar.

  Normaal is het half november nog 9-10 graden, maar afgelopen dagen kwam de middagtemperatuur al niet meer boven de 10 graden. Ook vandaag en morgen wordt het niet warmer dan 7-8 graden. Vrijdag wordt echter de koudste dag van de week met 5-6 graden. Misschien dat het aan zee nog net 7 graden kan worden. Op 5 februari was het voor het laatst zo koud met maximaal 4-7 graden.

  Lokaal mogelijk sneeuwvlokken

  Vanuit het zuidoosten trekt vrijdag een neerslaggebied over Limburg, Brabant en Zeeland. In de Limburgse heuvels is vrijdagochtend kans op de eerste natte sneeuw van het seizoen. Ook elders in het zuiden kunnen wat vlokken tussen de regendruppels zitten. De sneeuw blijft niet liggen en gladheid wordt daarom niet verwacht.

  Waterkoude Sinterklaasintocht 

  Zaterdag met de intocht van Sinterklaas blijven regengebieden in de buurt van het land, maar waarschijnlijk blijft de landelijke intocht in Apeldoorn droog. Opnieuw is het waterkoud met een middagtemperatuur van 6-7 graden en een gevoelstemperatuur van iets boven nul.

  In onze winterverwachting lees je of deze koude novemberdagen een voorbode voor de winter zijn. 

  Eerste sneeuwvlokken vaker in november

  Vorig jaar vielen de eerste sneeuwvlokken op 20 november. In Groningen en Drenthe vielen aan het eind van de middag de eerste sneeuwvlokken. In 2017 kwam het op 25 november tot natte sneeuw in het zuiden van Limburg, maar ook elders zaten vlokken tussen de regen. In 2015 viel de eerste sneeuw zelfs al op 14 oktober. Wederom vanuit Limburg, maar ook vanuit de Achterhoek kwamen meldingen binnen van natte sneeuw.

  De laatste keer dat het sneeuwde in ons land was op 4 mei. In Limburg viel 4 centimeter. Of er nog meer waterkoude dagen en/of sneeuw in de verwachting zit, lees je in het actuele weerbericht.

  Foto: ANP

  Door: Rico Schröder