Evacuaties oostkust Australië om bosbranden

13 november 2019, 15:51

Bosbranden
bosbranden-1280x600
bosbranden-1280x600
bosbranden-1280x600

De Australische overheid heeft woensdag vanwege de gevaarlijke bosbranden in het land opdracht gegeven tot evacuatie van veel dorpen en steden aan de oostkust, een gebied populair onder toeristen.

Het hoogste waarschuwingsniveau van de brandweer was van toepassing op Noosa North Shore, een strandstad ongeveer 150 kilometer ten noorden van Brisbane, de hoofdstad van deelstaat Queensland. Volgens de autoriteiten zijn de vlammen een camping aan de kust op minder dan een kilometer afstand genaderd. De enige uitweg is over zee – mensen moeten een veerboot naar veilig gebied nemen zolang het nog kan. In Pechey in Queensland stortte een blushelikopter neer tijdens de bestrijding van bosbranden, aldus de Australische omroep ABC. Naar verluidt hield de piloot slechts lichte verwondingen over aan het ongeval.

De weersomstandigheden met een hete en sterke wind in een droog landschap zorgen in Australië voor veel brandgevaar. Het is er nog steeds lente, maar in Sydney zijn de temperaturen al hoog. Volgens de brandweer zal het maanden duren om alle branden onder controle te krijgen – tenzij er snel veel regen valt. Zo ziet het er tot nu toe niet uit.

Noodtoestand

Bosbranden houden de staten New South Wales en Queensland sinds oktober in hun greep. In beide regio’s is de noodtoestand uitgeroepen. Brandweerlieden schatten dat meer dan 1,1 miljoen hectare land al is aangetast. In New South Wales woedden op woensdag ongeveer zeventig branden, waarvan er volgens de autoriteiten vijftig onder controle konden worden gehouden.

Sinds vorige week zijn volgens de autoriteiten driehonderd huizen beschadigd of vernield door branden. Ook buitenwijken van Sydney worden bedreigd: op dinsdag omhulden rookwolken de stad. Nadat de wind in de nacht was gedraaid, was de lucht op woensdag blauw. In New South Wales waren veel scholen gesloten vanwege de branden.

Bosbranden verwoesten landgoed acteur Russell Crowe deels

Het landgoed van acteur Russell Crowe heeft flinke schade opgelopen door de bosbranden die daar al dagen woeden. De acteur, die momenteel zelf niet in Australië is, deelde op Twitter dat meerdere gebouwen op zijn erf zijn verwoest.

De familie van de 55-jarige Gladiator-acteur is ondergebracht bij familie. “We zijn een paar gebouwen kwijt, maar tot zover hebben we erg veel geluk gehad. Veel dank aan iedereen die aan het werk is.” Ook de dieren op het landgoed zijn tot nu toe veilig. Crowe wenst zijn buren veel sterkte toe. “Mijn hart gaat uit naar iedereen in de vallei.”

Foto: EPA

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven