Sneeuw in de Ardennen

08 februari 2019, 13:34

Sneeuw-Hoge-Venen-1280x600

We hebben een koude zondag achter de rug. Met een noordelijke stroming werd koude lucht vanaf de Noordpool aangevoerd. Daarbij trokken buien met korrelhagel over het land en aan zee kwam het tot zware windstoten. In Limburg is lokaal een vlok smeltende sneeuw gemeld. In de Ardennen viel boven 300 meter meer smeltende sneeuw en op de Ardense hoogten bleef een paar centimeter liggen. Komende dagen stijgt de temperatuur en daardoor zal de sneeuw snel verdwijnen. Vanaf het weekend wordt het kouder en neemt de sneeuwkans in Hoog-België opnieuw toe.

Het was op veel plaatsen een gure zondag. Er trokken buien over het land en deze gingen gepaard met korrelhagel en lokaal een klap onweer. In Limburg werden plaatselijk wat kletsnatte vlokken sneeuw gemeld. Aan zee was de wind hard tot stormachtig, windkracht 7 tot 8 en werden zware windstoten gemeten. In Hoek van Holland werd een windstoot van 88 km/u gemeten.

Tussen de buien door waren er ook mooie momenten. De wind ging liggen, de zon brak door en op veel plaatsen werd een regenboog gezien. Het was daarbij koud met maxima van 5 graden in de Limburgse heuvels tot 10 in Zeeland. Tijdens een bui was het een stuk kouder en lag de gevoelstemperatuur rond het vriespunt.

Sneeuw vanaf 300 meter boven zeeniveau

Wat in Nederland niet of nauwelijks lukte, gebeurde wel hogerop in België. Vanaf 300 meter boven zeeniveau werden wat natte vlokken gezien, maar vanaf 600 meter hoogte werd het even compleet wit! Op Mont-Rigi (Hoge Venen) lag ook vanochtend nog circa 2 centimeter sneeuw.

5a0860b469925-533x600

Foto is gemaakt door Dany in Ovifat (via weerwoord.be)

Omdat de temperatuur daar vanmiddag stijgt naar een graad of 5, zal de sneeuw verdwijnen. Komende dagen wordt het zelfs nog wat zachter met donderdag 8 graden in de Hoge Venen. In ons eigen land wordt het dan 10 tot 12 graden. Daarmee is het een graad of 2 te zacht voor half november. Het is komende dagen vaak grijs. Af en toe kan wat (mot)regen vallen, maar het gaat om kleine hoeveelheden.

Webcam-Mont-Rigi2

De weerwebcam in Mont-Rigi liet zondagochtend een dun laagje sneeuw zien.

Webcam-Mont-Rigi3

Zondagmiddag was het sneeuwdek aangegroeid tot een paar centimeter.

Ook sneeuw voor ons eigen land op komst?

Vanaf het weekend zakt de temperatuur weer naar circa 3 graden in de Ardennen. De kans op neerslag neemt significant toe en zeker in de nachtelijke uren kan (smeltende) sneeuw vallen. In de Hoge Venen zou het dan opnieuw wit kunnen worden. Eerder was het ook al wit op 7 november. De eerste sneeuw bleef toen alleen in de Hoge Venen vanaf een hoogte van 650 meter liggen.

Ook in ons land wordt het vanaf het weekend weer kouder. De maxima liggen tussen 6 en 9 graden en in de nachten neemt tijdens opklaringen de kans op vorst toe. Er trekken veel buien over het land en daarbij is kans op korrelhagel. In de Limburgse heuvels is opnieuw kans op een vlok smeltende sneeuw, maar meer dan dat zit er voorlopig niet in. Een stevige noordwestenwind maakt het voor het gevoel een stuk kouder.

Foto: Boyan (via weerwoord.be)

Gelukkig shop je de leukste spullen online goedkoper bij Mini in the Box met deze unieke kortingscodes en coupons!

Door: Redactie

Reageer via Facebook

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black