Saharazand naar Nederland door orkaan Ophelia

13 februari 2019, 10:07

Ophelia-20171013-1280x600
Ophelia-20171013-1280x600

Komende dagen trekt orkaan Ophelia naar de Britse Eilanden en zorgt voor flink wat Saharastof bij ons. Een zuidelijke wind brengt fijne zanddeeltjes helemaal vanuit de westelijke Sahara, via Marokko en Spanje naar West-Europa. Ophelia bereikt Ierland op maandag en veroorzaakt daar windsnelheden die dichtbij orkaankracht liggen. In Nederland is geen sprake van stormweer. Ophelia blaast maandag juist extra warme lucht naar ons land!

De hoeveelheid Saharastof in de lucht boven ons land bedraagt komende dagen ruim 1000 ton. Dit komt overeen met ongeveer 50 volle vrachtwagens met zand. Omdat geen regen wordt verwacht blijven voorwerpen gespaard van een zandlaagje. Je hoeft je auto komende dagen dus geen wasbeurt te geven vanwege het Saharastof. Wel zorgt het zand voor prachtige avondluchten. De Afrikaanse stofdeeltjes veroorzaken namelijk een rode gloed bij zonsondergang.

Ierland krijgt de volle laag

Ophelia bereikte vandaag een orkaankracht van de tweede categorie en trekt morgen langs de zuidelijke Azoren. Op deze eilandengroep worden geen orkaanwinden verwacht, maar de grote hoeveelheid regen kan wel voor overlast zorgen. Er valt ruim 50 mm en dat kan op de bergachtige eilanden tot overstromingen leiden.

Daarna zet Ophelia koers naar de Britse Eilanden. Onderweg komt de orkaan kouder zeewater tegen en verliest het systeem zijn tropische kenmerken. Desondanks neemt de wind nauwelijks in kracht af. Maandag trekt de oud-orkaan als zeer zware storm over de westkust van Ierland. Hier worden windsnelheden van 11 Bft. verwacht en mogelijk wordt zelfs orkaankracht nog gehaald, 12 Bft. Met windstoten van ruim 140 km/uur kan het flink spoken.

Lang lijkt de storm het niet meer vol te houden. Bij Ophelia’s doortocht over Noord-Ierland en Schotland gaat de hevige wind er gauw uit. Voor de Schotse Hooglanden ligt hooguit flink wat regen in het verschiet.

Recordwarm in Nederland

Ophelia trekt dan wel een eind van Nederland langs, bij ons zorgt de oud-orkaan maandag juist voor extra warm weer. In het hele land wordt het ruim 20 graden en in het zuiden kan het zelfs zomers worden met 25 graden. Lokaal stijgt het kwik zelfs naar 26 graden! De kans is groot dat het de warmste 16 oktober ooit gemeten wordt. In De Bilt wordt het circa 23 graden en daarmee lijkt het vorige record van 21,2 graden uit 1949 ruimschoots te worden overschreden.

Draag dus goede schoenen, bij vanHaren shop je die nu gelukkig met korting dankzij onze exclusieve aanbiedingen!

Author Image

Yannick Damen

Meteoroloog

Reageer via Facebook

Weernieuws

Bekijk alle nieuwsberichten next-arrow-blue

Weernieuws

Bekijk alle nieuwsberichten next-arrow-blue

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black