Heel ander weer op komst

12 september 2022, 11:01

Paraplu nodig. Foto: Jolanda Bakker

Vanaf donderdag gaat het weerbeeld in september uit een ander vaatje tappen. De wind draait naar het noordwesten en voert niet alleen buien, maar ook duidelijk frissere lucht aan. Dat wordt weer even wennen! Voordat het zover is, schijnt op deze maandag de zon en is het 23 tot lokaal 26 graden. Dinsdag en woensdag valt vooral in het zuiden regen.

De laatste maanden was het steeds (veel) warmer dan wat gebruikelijk is volgens het klimatologische gemiddelde. Vanaf donderdag wordt duidelijk frisser weer verwacht en komt de temperatuur juist lager uit dan wat normaal is. Temperaturen van 18 tot 20 graden zijn halverwege september gebruikelijk, maar vrijdag en in het weekend wordt het niet veel warmer meer dan 15 of 16 graden.

Vooral de combinatie lagere temperaturen, een stevige noordwestenwind en enkele buien doen toch wel denken aan herfst. Voor het gevoel is het zelfs nog een paar graden kouder. Een jas, maar ook weer kleding met langere mouwen, kunnen weer uit de kast gehaald worden.

Vooral in het zuiden regen

Dinsdag en woensdag ligt een regenzone over België en zuidelijk Nederland. De bewolking overheerst en het is van tijd tot tijd kletsnat. Ook kan wat Saharastof meekomen, maar doordat het soms stevig regent, spoelt het stof ook weer weg. Ook afgelopen weekend viel in het zuiden en dan vooral in Zeeland veel regen. Verder naar het noorden is het overwegend droog en schijnt geregeld de zon. De temperatuur loopt dinsdag nog op naar 21 tot 23 graden en ook woensdag kan het op veel plaatsen nog 20 graden worden.

De details lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Volgende week weer warmer?

De wind verlaat volgende week de frisse noordwesthoek en draait dan naar het zuidwesten. Daarmee wordt geleidelijk weer wat warmere lucht aangevoerd en later volgende week kan het kwik weer in de buurt van de 20 graden uitkomen. Ruim je T-shirt of korte broek nog niet te ver op, want ze kunnen nog zeker van pas komen.

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black