Weekendweer: hitte houdt aan!

12 augustus 2022, 07:30

Het is deze zomer vaak druk op de stranden. Foto: Anne Marie van Iersel

We zitten dit weekend midden in een hittegolf. Zaterdag wordt in Nederland de eerste landelijke hittegolf sinds augustus 2020 officieel en daarbij schijnt de zon meestentijds volop. Pas op zondagavond komt er een weersverandering in beeld.

Ook vrijdag is het volledig zonnig en zeer warm zomerweer. De temperatuur stijgt na zonsopkomst al snel naar tropische waarden van 30 graden aan zee tot 33 graden in het binnenland. Sommige plaatsen in Brabant en Limburg kunnen zelfs de grens van 34 graden bereiken. Doordat de lucht heel droog is, voelt het echter niet broeierig warm aan en dat zal het voor veel mensen net wat prettiger maken.

Erg hoge temperaturen

Zaterdag gaat er nog een schepje bovenop. In het zuiden van Nederland is dan een lokale 35 graden mogelijk, zeker in stedelijke gebieden als Maastricht of Eindhoven. Elders wordt het 30 tot 33 graden en ook De Bilt zal wederom een 'dertiger' halen. Dit betekent dat we zaterdag de eerste landelijke hittegolf sinds augustus 2020 kunnen bijschrijven: dan is een serie van vijf zomerse dagen, waarvan ten minste drie tropische dagen, behaald.

Foto: Huibert Boon
Foto: Huibert Boon

Het weerbeeld blijft onverminderd zonnig en droog. De matige oostenwind zorgt met name langs de kust wel voor enige afkoeling, al wordt het in de duinen wel gewoon zeer warm met een graad of 32. Zeker op de Wadden is het veel aangenamer met ongeveer 29 graden.

Hou er wel rekening mee dat je ook half augustus nog steeds snel kunt verbranden door de zon. Dit weekend hebben we zonkracht 6, waardoor de onbeschermde huid binnen een half uur kan beginnen met verbranden. Drink verder veel, want met de huidige warmte raak je ook veel vocht kwijt.

Wil jij graag weten wat de conditie is van jouw huid? Kom dan deze zondag naar het NK Beachvolleybal in Scheveningen om een gratis huidscan uit te laten voeren. Er wordt een soort blueprint van je huid gemaakt en op deze manier krijg je een uitgebreid beeld van de conditie van jouw huid. Er zijn ook Dermatologen en Huidtherapeuten aanwezig om al jouw vragen te beantwoorden.

Zondag langzaam broeierig

Zondag begint heel geleidelijk een weersverandering in onze omgeving. Nog altijd schijnt de zon flink, maar de lucht zal niet meer zo blauw zijn als de voorgaande dagen. Met name in het zuidwesten en westen trekken van tijd tot tijd wat dikkere velden met sluierbewolking over. Het blijft wel droog. Later in de middag en zondagavond kan aan zee bovendien een westenwind opsteken waardoor de temperatuur daar een stuk omlaag gaat. Voor die tijd wordt het op de stranden overigens 'gewoon' nog een graad of 30.

Elders in het land wordt het opnieuw zeer warm met maxima tussen 32 en 34 graden, in het zuiden is plaatselijk zelfs weer 35 graden mogelijk. De luchtvochtigheid gaat wel wat omhoog. Gevolg is dat het broeieriger en wat onaangenamer aanvoelt. De wind waait uit een zuidoostelijke richting.

Vanaf maandag onweer?

In de nacht van zondag naar maandag neemt in het zuidwesten de kans op een lokale onweersbui toe, maar de meeste exemplaren lijken dan nog bestemd voor België en Noord-Frankrijk. Pas maandag overdag krijgen wij ook met buien te maken. Mogelijk worden dat felle buien met onweer en plaatselijk veel neerslag in korte tijd. Op een uitgedroogde bodem kan dat lokaal leiden tot wateroverlast.

De dagen daarna wordt het minder heet, maar de temperaturen blijven wel op niveau met dagelijks zo'n 22 tot 27 graden. Daarbij valt wel van tijd tot tijd een stevige bui.

Dit weekendbericht is tot stand gekomen in samenwerking met Upday.

Upday logo

Wouter van Bernebeek

Wouter van Bernebeek

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black