Hitte in Bagdad biedt eng toekomstbeeld van klimaatopwarming

12 augustus 2020, 16:52

519efee4-anp-419560226-1-1240x600

De hoge temperaturen in Bagdad van de laatste tijd zijn volgens wetenschappers een voorbode van nog ergere hitte in het Midden-Oosten en mogelijk de rest van de wereld. The Washington Post maakte een reportage in de Irakese hoofdstad en kwam met schrikbarende resultaten terug.

Op 28 juli werd het in Bagdad bijna 52 graden. Bovendien was dat alweer de vierde dag op rij waarop het niet koeler werd dan 48 graden. Het zijn onmenselijke temperaturen die – als we niet oppassen – volgens wetenschappers over een paar jaar eerder normaal dan een uitzondering zijn.

“Het wordt elk jaar warmer”, aldus Jos Lelieveld, klimaatexpert van het Max Planck Instituut in Duitsland. “En als je temperaturen van boven de 50 graden krijgt, wordt het levensbedreigend.”

Dodelijke temperaturen

Een land in de woestijn als Irak warmt volgens MIT-klimaatexpert Elfatih Eltahir sneller op omdat het zo droog is. Op de meeste plaatsen zou de warmte deels verdampen, maar in Irak is dat niet het geval. “Dit is een regio zonder vochtigheid. Dus het broeikaseffect draagt alleen maar bij aan extra hitte.”

Vaker ernstige droogte door klimaatverandering.

De combinatie van extreme hitte en luchtvochtigheid kan ook volgens Eltahir leiden tot buitentemperaturen die letterlijk dodelijk zijn voor mensen omdat ze hun lichaam niet kunnen laten afkoelen door te zweten. Uit onderzoek blijkt dat deze omstandigheden ook snel in andere delen van het Midden-Oosten zullen voorkomen als de aarde verder opwarmt.

Zo warm wordt onze zomer door klimaatverandering.

Foto: ANP / EPA / Murtaja Lateef

Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

Door: ANP

Reageer via Facebook

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black