Weeronline
Weeronline

  Droogte in natuur verholpen

  Aangemaakt: 12 jul 2017, 14:00 uur

  De regenzone die vandaag over ons land trok heeft de droogteproblemen in de natuur eindelijk op grote schaal verholpen. Het natuurbrandgevaar is verdwenen en ook de gewassen kunnen weer even vooruit met een vochtige bodem. Doordat de regen over een lange periode viel kon het vocht goed de bodem indringen. Door niet goed functionerende rioleringen ontstond lokaal wel wateroverlast en op de weg was sprake van aquaplaning, maar grootschalige problemen deden zich niet voor.

  De meeste regen, 30-50 mm, viel in Zeeland, Noord-Brabant, het Rivierengebied en Noord-Limburg. Lokaal werden zelfs hoeveelheden van 50-70 mm gemeten. In Haamstede (Zeeland) viel zelfs 96 mm regen! In Oude-Tonge (Goeree-Overflakkee) viel 72 mm. Ter vergelijk normaal valt in heel juli gemiddeld over het land 78 mm regen. De Randstad, Flevoland, Gelderland en Overijssel kregen 15-35 mm neerslag. In het noorden en in Zuid-Limburg viel 5-15 mm.

  Na regen volgt zonneschijn

  Vanmiddag wordt het in de kustprovincies snel droog en in de loop van de middag wordt het ook vrij zonnig. Langs de oostgrens duurt het tot de avond voordat het droog wordt en de zon doorbreekt. Een enkele lokale bui blijft tot in de avond mogelijk. Morgen wordt het fraai weer met een mix van stapelwolken, zon en sluierbewolking. Daarbij wordt het 19-22 graden.

  Lees hier de verdere vooruitzichten

  Langdurige neerslag effectiever tegen droogte dan plensbuien

  De laatste weken vielen lokaal al stevige onweersbuien, waarbij maandsommen regen vielen in anderhalf uur tijd. Toch had de natuur hier weinig aan, omdat de bodem zoveel water in korte tijd niet kan verwerken. Het grootste deel van het regenwater kwam dan ook direct in sloten of in het riool terecht. Langdurige regenval zoals vandaag is veel effectiever om de bodem te bevochtigen.

  Droogte kan later deze zomer terugkeren

  Doordat de bovenlaag van de bodem weer vochtig is hebben gewassen, bomen, struiken en grassen voorlopig voldoende vocht tot hun beschikking. Nadat het gras eind juni op veel plaatsen geel zag zal het nu weer opnieuw tot bloei komen en nieuwe hooikoortsklachten veroorzaken.

  Als er een nieuwe droge, zonnige en warme periode aanbreekt kunnen de problemen weer snel de kop opsteken. De grondwaterstanden blijven laag en de neerslagtekorten zijn ondanks het wisselvallig juliweer nog altijd groter dan normaal. De weersvooruitzichten laten zien dat er vanaf zondag voorlopig weinig neerslag valt. Er is zelfs kans dat we weer te maken krijgen met zomerse dagen. Het neerslagtekort neemt dan al weer flink toe naar gemiddeld over het land ruim 150 mm.

  Tijd voor een uitje? Bij Traveldeal vind je de leukste vakantie kortingen dankzij deze unieke kortingscodes!

  Door: Jaco van Wezel