Weeronline
Weeronline

  India evacueert honderdduizenden voor cycloon Vayu

  Aangemaakt: 12 jun 2019, 10:37 uur

  India heeft in de westelijke staat Gujarat honderdduizenden mensen naar schuilplaatsen langs de kust geëvacueerd in afwachting van cycloon Vayu die mogelijk donderdag vanuit de Arabische Zee aan land komt. Naast veel wind is kans op extreem veel regen.

  Cycloon Vayu is momenteel een categorie 2 cycloon op de Saffir-Simpson schaal. Volgens de laatste verwachtingen zal Vayu morgenmiddag het zuidwesten van de staat Gujarat schampen met windsnelheden rond 150 km/uur.

  Komende dagen zeer veel regen

  Volgens de verwachtingen regent de cycloon komende dagen uit boven de westelijke helft van Gujarat. Naast schade door de wind is kans op grote wateroverlast. Tot en met komend weekend wordt 200-500 mm regen verwacht, lokaal nog meer.

  Hierboven de neerslagverwachting (in mm) tot en met zondagochtend.

  De deelstaatregering is begonnen ongeveer 300.000 mensen uit de meest kwetsbare gebieden te verplaatsen naar opvangcentra. De eerste minister van Gujarat, Vijay Rupani, heeft het Indiase leger en zijn Nationale Rampenbestrijdingstroepen om hulp gevraagd bij reddingsacties en hulpverlening als de orkaan schade veroorzaakt.

  Door: ANP/Weeronline