Droogteseizoen begint bijzonder nat, zeggen waterschappen

12 mei 2023, 14:15

Droogte
Droogte in de Gelderse Vallei in de zomer van 2022. Foto: ANP / SEM VAN DER WAL

Het droogteseizoen, dat loopt van 1 april tot en met 30 september, is bijzonder nat begonnen. In tegenstelling tot vorig voorjaar is er nog geen sprake van een neerslagtekort. Ook staat het grondwater volgens de droogtemonitor van de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) hoog. Dat is gunstig voor landbouwers die nu beginnen met sproeien. Volgens de Unie van Waterschappen is het alleen in 1988 tot in mei natter geweest.

Waterschap De Dommel in Noord-Brabant heeft te maken met wateroverlast. Dat is bijzonder, aangezien De Dommel met de vele zandgronden in de afgelopen jaren meestal het eerste schap was dat sproeiverboden en andere extra maatregelen moest aankondigen vanwege droogte. Vorig jaar rond dezelfde tijd gold al een vaarverbod op de Dommel, omdat het water in de beek te laag stond. Nu is wateroverlast ontstaan in het gebied tussen Oirschot en Eersel. Water blijft op de akkers staan en de sloten en beken zijn overvol. In het gebied is ongeveer anderhalf keer zo veel regen gevallen als in een gemiddelde meimaand.

Waterschappen proberen het overvloedige regenwater op allerlei manieren vast te houden voor als het later dit jaar alsnog droog wordt. Ze laten onder meer het oppervlaktewater zo hoog mogelijk in de sloten staan. Rijkswaterstaat heeft het peil van het IJsselmeer en het Markermeer eerder al verhoogd om een grotere zoetwaterbuffer aan te leggen voor een periode met zoetwaterproblemen.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven