Hemelvaartsweekendweer: zoveel buien kun je verwachten

12 mei 2021, 07:30

Door Hemelvaart kunnen veel mensen deze week genieten van een extra lang weekend. De zon zal geregeld te zien zijn, al kunnen enkele pittige buien met kans op onweer ook roet in het eten gooien voor buitenactiviteiten. Lees hier de uitgebreide weersverwachting voor het lange Hemelvaartsweekend.

Het lange Hemelvaartsweekend komt net één dagje te laat, want woensdag wordt de mooiste dag van de week. Naast stapelwolken schijnt de zon geregeld. Op een enkele bui na blijft het droog en het wordt 15-19 graden. Later op de dag verdwijnen de meeste stapelwolken en aan het begin van de avond schijnt de zon regionaal nog even voluit. Wel koelt het snel af en met 12-15 graden is het aan de frisse kant om lang buiten te zitten. Voor een avondwandeling is het ideaal en er is kans om een mooie zonsondergang te zien.

Vooral in het midden en zuiden kans op pittige buien

Tijdens Hemelvaart wisselen zon en wolken af, maar de kans op bui neemt toe in vergelijking met woensdag. Vooral het midden en zuiden maken kans op enkele pittige exemplaren, mogelijk met onweer en hagel. In het noorden blijft het zo goed als droog. Het wordt 15 graden in het noorden. In het midden en zuiden wordt het 16 à 17 graden. In delen van Limburg en Brabant kan het 18 graden worden. Als de zon wat langer schijnt tijdens droge perioden kunnen de maxima net wat hoger uitvallen. Het is dan aangenaam weer voor buitenactiviteiten. Als je langere tijd stil zit in de schaduw, bijvoorbeeld op een terras, komt een extra laagje kleding goed van pas.

Wolken en zon op het strand bij Den Helder.
Foto: Nel van Es

Afwisseling van wolken en zon op het strand bij Den Helder. Foto: Nel van Es

Vrijdag is het weerbeeld vergelijkbaar met vooral in het midden en zuiden kans op stevige buien. Zaterdag en zondag blijft het wisselvallig lenteweer, alleen maakt dan het hele land kans op enkele buien. Daarnaast is het iets te koud met maxima van 14 tot 17 graden. Waarden tussen 16 en 19 graden zijn gebruikelijk voor deze tijd van het jaar.

Vooral aan het begin van de middag oppassen voor verbranden

Met zonkracht 4 tot 5 moet wel rekening worden gehouden met verbranden. Zeker aan het begin van de middag, als de zon hoog aan de hemel staat, kan een onbeschermde huid al na 20 tot 60 minuten verbranden. Naast een extra laagje kleding en een paraplu is zonnebrandcrème, een petje of hoed als bescherming tegen de krachtige zon een handig item om mee te nemen als je op stap gaat.

Dit weekendbericht is tot stand gekomen in samenwerking met Upday

Upday logo

Hoofdfoto: Erik Poffers

Door: Roosmarijn Knol

Reageer via Facebook