Winter komt nog even terug!

07 februari 2019, 14:49

vorst-1280x600

Komend weekend gaat het weer vriezen. Zaterdagochtend kunnen we de eerste vorst verwachten met op veel plaatsen -1 of -2 graden. De nacht daarna verlopen kouder met 2 tot 6 graden vorst. De gevoelstemperatuur daalt dan naar -9. Overdag stijgt de temperatuur flink en wordt het in de zon 5-7 graden. Alleen op plaatsen waar het overdag bewolkt is wordt het 1-2 graden. De kans dat het overdag blijft vriezen is erg klein en schaatsijs hoeven we niet te verwachten.

De lente was al flink gevorderd met afgelopen weekend maxima van ruim 16 graden in het binnenland en zaterdag de eerste officiële lentedag. Ook vandaag is het veel zachter dan normaal. Het wordt 10 graden op de Wadden, 14 in het midden van het land en 16 langs de oostgrens. Normaal is het 8-11 graden.

Dinsdag koude zeelucht

Tot en met vrijdag blijft het vrij zacht voor de tijd van het jaar met temperaturen in de dubbele cijfers. In het midden is het 10-12 graden en in het zuiden kan het soms 13 graden worden. In het noorden zijn de maxima met 8-11 graden vrij bescheiden. Alleen dinsdag is een uitzondering. Door een noordwestenwind daalt de temperatuur overdag naar 5 tot 7 graden. Daarbij is het grijs en nat. In de middag komen vooral in het binnenland buien voor. Later in de week ontstaan hooguit een paar buien.

Eerste vorst zaterdagochtend

Komend weekend slaat het weer om. De wind draait naar het oosten tot noordoosten en voor de derde keer dit jaar komt koude, droge lucht onze kant op. Zaterdagochtend kan het op veel plaatsen al een paar graden vriezen, maar de nachten daarna worden kouder. Zondag tot en met dinsdag vriest het ’s nachts op grote schaal 2-4 graden. In het binnenland kan het met -5 à -6 tot matige vorst komen. De gevoelstemperatuur ligt dan tussen -4 en -9.

Zondag-18-maart-07-uur-GFS

Het wordt niet alleen kouder, maar ook zonniger. Overdag stijgt de temperatuur naar 5 tot 7 graden. Daarmee is het 3-4 graden kouder dan normaal. Extreme kou zoals aan het begin van de maand hoeven we niet te verwachten. Dit komt doordat de zon elke dag een beetje krachtiger wordt en de koude periode te kort duurt. Alleen als het na een koude nacht overdag grijs is door hardnekkige bewolking kan de middagtemperatuur met 1-2 graden veel lager uitvallen.

De kans dat het ook overdag ergens blijft vriezen is erg klein. IJsdagen (maximumtemperatuur < 0) zo laat in maart zijn zeldzaam. Slechts in zes jaren werd in de tweede helft van maart ergens in het land ook overdag vorst gemeten. Voor het laatst gebeurde dat in 1969. Toen werd het op de 18e bij Den Helder -0,8 graden en in Eelde vroor het overdag -0,7 graden. Overigens is de temperatuur zelfs in april wel eens onder het vriespunt gebleven. Daarvoor moeten we wel terug naar 5 april 1911.

Geen schaatsijs

Schaatsliefhebbers die als afsluiting van de officiële winter nog een keer het ijs op willen kunnen hun hoop beter later varen. De vorst is te mild en overdag is het te warm voor een goede ijsvloer. Zelfs op ondergespoten banen is de kans op schaatsen klein.

Net aan de klusjes begon! Gelukkig haal je bij Praxis al je benodigdheden nu in huis met extra korting dankzij deze aanbieding!

Foto: J. Wiersema

Door: Matthijs van der Linden

Reageer via Facebook

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black