Schaatsupdate: ideaal schaatsweer, pas op voor gevaarlijk ijs

13 februari 2021, 08:08

f4d98e9b-schaatsijs-1280x600
f4d98e9b-schaatsijs-1280x600

Glimmende ijsvloeren nodigen deze dagen uit om een lekker rondje te schaatsen. Ondanks dat de dikte van het ijs tot zondagochtend blijft groeien zal het ijs lang niet overal veilig zijn. Wees voorzichtig en ga in ieder geval niet alleen het ijs op. In Amsterdam kun je het beste schaatsen in het Vondelpark. De grachten blijven waarschijnlijk onveilig.

Menig winterhart gaat sneller kloppen bij het zien van dichtgevroren meren en sloten. Nu het ijs op steeds meer plaatsen groeit van 5 naar 10 centimeter kan aan het eind van deze vorstperiode nog even lekker geschaatst worden. De ijsdikte kan per locatie sterk verschillen en daardoor is voorzichtigheid geboden. Dit weekend kan de ijsdikte op sommige plaatsen nog groeien naar 10 tot 15 centimeter, maar er zullen ook genoeg plaatsen zijn waar het ijs slechts 4-6 centimeter dik is.

Vooral bij diep water of op plekken met veel stroming heb je kans om door het ijs te zakken. Dun ijs van slechts enkele centimeters geeft bij het betreden vaak een waarschuwing door gevaarlijk te kraken. IJsvloeren van 4-6 centimeter kunnen in eerste instantie veilig lijken, maar na een onverwachtse val of bij het betreden door meerdere mensen alsnog breken. Ga ook nooit alleen een eindje schaatsen. Je hebt kans dat je niet op eigen kracht uit het water komt doordat de randen van het ijs blijven breken wanneer je eruit wil klimmen. Daarnaast loop je risico om onderkoeld te raken, ook als je uit het water bent.

Grachten blijven onbetrouwbaar

Amsterdammers die uitkijken naar een rondje schaatsen op de grachten moeten hier niet te veel op rekenen. Er ligt wel wat ijs, maar de komende nachten moet echt alles meezitten om het ijs voldoende te laten groeien. Zondag is het ijs op zijn dikst, maar zeer waarschijnlijk niet sterk genoeg om veel mensen te kunnen dragen. Het is dan beter om in het Vondelpark even te schaatsen. Ook in andere steden is het ijs op grachten waarschijnlijk onbetrouwbaar.

Foto: Emmy van Vliet

Matthijs van der Linden

Matthijs van der Linden

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black