Weeronline
Weeronline
  Griepepidemie in Nederland

  RIVM: griepepidemie in Nederland

  Aangemaakt: 12 feb 2020, 15:22 uur

  In Nederland is een griepepidemie uitgebroken. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Afgelopen week gingen 68 op de 100.000 mensen met griepachtige verschijnselen naar de dokter. De griepepidemie begint dit jaar relatief laat. Mogelijk heeft het zachte verloop van de winter hier mee te maken. Griep verspreidt zich namelijk gemakkelijker in koude en droge lucht.

  “Dit is voor de tweede week boven de grens voor een griepepidemie. We spreken over een griepepidemie als twee weken achter elkaar meer dan 58 op 100.000 mensen griepachtige verschijnselen hebben en minstens 10 procent van deze mensen met het influenzavirus kampt”, legt een woordvoerder uit. Het influenzavirus veroorzaakt de ‘echte’ griep, de andere virussen vergelijkbare symptomen.

  Verspreid over Nederland houden veertig huisartsenpraktijken bij hoeveel patiënten zich melden met griepachtige verschijnselen. Zij kijken ook met welk virus deze patiënten zijn besmet (met het influenzavirus, het rhinovirus, het RS-virus of het enterovirus).

  Plotselinge koorts

  Bij ongeveer 40 procent van de monsters die werden afgenomen werd influenza gevonden. Typisch voor de echte griep is zeer plotselinge koorts die kan oplopen tot 39 graden of hoger. Het rhinovirus, het RS-virus en het enterovirus kunnen klachten veroorzaken als een loopneus, keelpijn, hoofdpijn, hoesten en soms koorts.

  Meestal begint de griepepidemie in december of januari. In de afgelopen tien jaar duurde een epidemie gemiddeld dertien weken, maar vorig jaar zelfs veertien. De griepepidemie in Nederland dient zich dit jaar dus later aan dan normaal.

  Zachte winter gunstig

  Mogelijk speelt de zachte winter hier een rol in. In zachte en vochtige lucht verspreidt het griepvirus zich minder goed dan in koude en droge lucht. De laatste week hebben we te maken met koudere en droge lucht. Dit geldt zowel voor de rustige dagen voorafgaand aan storm Ciara, als in de relatief koude dagen na storm Ciara.

  De winter zal zich waarschijnlijk niet meer laten zien, maar dat betekent overigens niet dat je geen griep kunt krijgen. Ook in maart komt griep vaak voor en soms ook in april.

  Lees ook: Bij welk weer krijg je sneller griep?

  Foto: ANP

  Door: ANP/Weeronline