Duinen flink beschadigd door storm en springtij

12 februari 2020, 08:03

Storm
Duinen-flink-beschadigd-1280x600
Duinen-flink-beschadigd-1280x600
Duinen-flink-beschadigd-1280x600

De duinen op Walcheren en de Kop van Schouwen in Zeeland zijn flink beschadigd door de storm Ciara en het springtij van maandag. Ook is een aantal strandovergangen beschadigd. Waterschap Scheldestromen heeft de wegen naar die strandovergangen afgesloten om ongelukken te voorkomen, aldus een woordvoerder dinsdag.

Met name tussen Vlissingen en Westkapelle is de schade groot, bleek dinsdag uit een inspectieronde van het waterschap. Op sommige plekken zijn meters strand en duin weggeslagen. Duinpaden zijn bedolven onder het zand. Ook is zand onder duinovergangen weggespoeld, waardoor de betonnen rijplaten anderhalve meter boven het strand hangen. De kustveiligheid is volgens het schap niet in het geding, want de duinen kunnen zulke beschadigingen weerstaan.

Opspuiten zand ligt stil door stikstofproblematiek

Om de situatie te herstellen moet nieuw zand worden opgespoten. Maar dat karwei ligt tijdelijk stil door de stikstofproblematiek. Op Zeeuws-Vlaanderen, waar net vorig jaar zand is opgespoten, is geen schade aan de duinen of overgangen.

Bij Kerkwerve op Schouwen-Duiveland zijn basaltblokken uit de strekdam gespoeld. Ook zijn op sommige plekken stenen uit dijken afgebroken. Van dinsdag naar woensdag wordt opnieuw springtij en harde wind verwacht.

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven