Weeronline
Weeronline

  Satellieten meten smeltend zee-ijs

  Aangemaakt: 12 feb 2019, 15:29 uur

  Het Arctische zee-ijs neemt niet alleen af in oppervlak maar ook in dikte. Bij het huidige tempo waarmee volgens satellietmetingen de zee-ijsdikte afneemt, is er over 50 jaar geen zee-ijs meer over in de zomer, zegt het KNMI.

  Het instituut heeft voor het onderzoek satellietmetingen gebruikt vanaf 1992. Er is een sterke neerwaartse trend zichtbaar van ongeveer 3 centimeter per jaar. Dat betekent dat over de relatief korte periode van de metingen, de zee-ijsdikte met bijna een meter is afgenomen.

  Het oppervlak van het Arctisch zee-ijs neemt al tientallen jaren af door de mondiale opwarming, zegt het KNMI. De temperatuur in het Arctisch gebied stijgt verder naarmate er meer ijs smelt. Dit komt doordat het donkere water veel meer zonlicht absorbeert dan het witte zee-ijs.

  Radiostraling

  Metingen van zee-ijsdikte zijn lastig en schaars en waren tot voor kort alleen beschikbaar dankzij meetcampagnes. Voor het bepalen van de totale hoeveelheid zee-ijs zijn metingen op grote schaal echter essentieel.

  Satellietwetenschappers van het KNMI gebruikten gegevens van de MetOp, ERS en QuikSCAT-satellieten. Om te bepalen waar zich zee-ijs bevindt, kijken deze satellieten naar de zogenaamde backscatter – aan het oppervlak weerkaatste radiostraling.

  Recent onderzoek toont aan dat backscatter ook gebruikt kan worden om een schatting van de zee-ijsdikte te maken. Zo weerkaatst dun, jong zee-ijs minder radiostraling dan ouder, dikker zee-ijs (meer dan twee jaar oud). Met deze gegevens kan over het hele poolgebied een schatting van de zee-ijsdikte worden gemaakt.

  Foto: AFP

  Door: ANP