Weeronline
Weeronline

  Gletsjers veel kleiner dan gedacht

  Aangemaakt: 12 feb 2019, 11:29 uur

  Volgens een nieuwe studie is het volume van de meeste gletsjers kleiner dan eerder aangenomen. De onderzoekers schatten het ijsvolume van 215.000 gletsjers op 158.000 kubieke kilometer. Dit is 18 procent minder dan het gemiddelde van eerdere schattingen.

  Ze hielden rekening met satellietbeelden, contouren van gletsjers, digitale hoogtemodellen en informatie over het stromingsgedrag van de gletsjers. De auteurs schrijven dat dit van invloed is op de zoetwatervoorziening. Als er minder smeltwater uit de bergen komt, zullen rivieren die de landbouw nodig heeft voor irrigatie ook minder water hebben.

  De onderzoekers onder leiding van Daniel Farinotti van het Zwitserse federale instituut voor technologie in Zürich publiceerden de studie in het tijdschrift Nature Geoscience. De gegevens zijn belangrijk voor een betere beoordeling van de ontwikkeling van gletsjers die krimpen als gevolg van de klimaatverandering.

  Gevolgen watervoorziening

  Volgens de nieuwe schattingen hebben de gletsjers van de Himalaya en andere Hoog-Aziatische bergen samen slechts 7000 kubieke kilometer ijs, een kwart minder dan eerder geschat. Dit betekent dat gevreesd moet worden dat het gletsjergebied daar in de jaren 2060 al met de helft is geslonken – en niet, zoals eerder werd aangenomen, in de jaren 2070.

  Dit zou gevolgen hebben voor de watervoorziening. De gletsjers van Hoog-Azië voeden grote rivieren zoals de Indus, de Tarim en de zijrivieren van de Aralzee. Honderden miljoenen mensen zijn daarvan afhankelijk.

  Foto: EPA

  Door: ANP