Wens komt uit! Helder tijdens piek vallende sterren Geminiden

14 december 2019, 08:08

ANP-AFP-vallende-sterren-Geminiden-zichtbaar-in-de-nacht-van-zaterdag-op-zondag-1280x600
ANP-AFP-vallende-sterren-Geminiden-zichtbaar-in-de-nacht-van-zaterdag-op-zondag-1280x600

Goed nieuws voor wie dit weekend meteoren wil spotten: de vallende sterren van de Geminiden zijn dit jaar goed te zien! Precies tijdens de piek van deze jaarlijkse sterrenregen zijn er brede opklaringen. Op het hoogtepunt in de nacht van zaterdag op zondag zijn ongeveer 21 vallende sterren per uur te zien. Vanwege de volle maan is dit aantal veel kleiner dan vorig jaar.

Het hoogtepunt van de Geminiden vindt in de nacht van zaterdag op zondag plaats. Om 1:00 uur ’s nachts verschijnen de meeste vallende sterren aan de hemel. Het weerbeeld bestaat uit brede opklaringen en enkele wolkenvelden. Wel neemt de bewolking vanuit het zuiden toe. Dat betekent dat in de zuidelijke provincies minder lang van de sterrenregen kan worden genoten. Het noorden heeft de beste papieren voor meteorenspotters, omdat het daar het langst helder blijft. Wie naar buiten gaat om te kijken kan zich beter warm aankleden. Door de stevige wind ligt de gevoelstemperatuur namelijk rond het vriespunt.

Ook in de nacht van vrijdag op zaterdag en zondagavond, voor en na de piek dus, zijn vallende sterren van de Geminiden te zien. Wel is het aantal zichtbare meteoren veel kleiner dan in de pieknacht. Bovendien gooit bewolking waarschijnlijk roet in het eten.

Lees ook: Kijktips voor het zien van vallende sterren

ANP-58858271-e1565529651422
ANP-58858271-e1565529651422

Wat zijn de Geminiden?

De Geminiden is de grootste meteorenzwerm die we kennen en deze zijn altijd, als het niet bewolkt is, half december te zien. Het aantal meteoren verschilt wel per jaar en varieert van tientallen tot meer dan 100 per uur. Dit jaar produceren de Geminiden hooguit 21 zichtbare meteoren per uur. Vorig jaar waren dat er nog bijna 110. Ook volgend jaar worden ruim 100 vallende sterren per uur verwacht.

De meest bekende meteorenzwerm is de Perseïden. Deze passeert in augustus en door het warmere weer zijn veel meer mensen dan geneigd om te kijken.

Meer weten over wat vallende sterren zijn en hoe ze ontstaan? Lees dan: Wat zijn vallende sterren?

Schrijf je voor 19 december in voor de Weeronline nieuwsbrief en maak kans op één van de vijf VVV-cadeaukaarten t.w.v. € 100!

Bron: Weeronline, Arnold Tukkers, hemel.waarnemen.com

Foto’s: AFP

Yannick Damen

Yannick Damen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black