Weeronline
Weeronline

  Ganzentrek vertraagd door warm weer

  Aangemaakt: 12 nov 2018, 15:48 uur

  De ganzen uit Scandinavië en Siberië komen dit jaar later naar Nederland door het warme weer. Dat meldt de Vogelbescherming. Normaliter zouden ze hier al twee tot drie weken zijn, maar de trek is later op gang gekomen en er komen nog steeds ganzen binnen.Ook blijven sommigen hangen ten noorden van Nederland. Lepelaars zijn ook gevoelig voor warmte.

  Veel van hen vonden het door het zachte weer niet nodig om aan de gevaarlijke tocht naar West-Afrika te beginnen en zijn in Nederland gebleven. Niet alle vogels laten zich leiden door de warmte. De meesten gaan af op de lengte van de dagen en de windrichting. Bij veel wind en regen kan het zijn dat ze wachten totdat de weersomstandigheden beter zijn.

  Barmsijs

  Opvallend is de invasie barmsijzen dit jaar. Normaliter komen die alleen ons land binnen als het elders heel koud wordt. De reden dat ze er nu zijn, is dan ook een beetje een raadsel. De Vogelbescherming denkt dat het door een voedseltekort komt.

  De piek van de vogeltrek is nu zo’n beetje voorbij. Vanaf februari komen de vogels weer terug, met in april het piekmoment.

  Foto: ANP

  Door: ANP