Weeronline
Weeronline

  Eerste matige vorst gemeten

  Aangemaakt: 12 nov 2016, 06:00 uur

  Het is vannacht nabij Enschede op weerstation Twenthe (voormalige vliegbasis) afgekoeld naar -5,6 graden. Daarmee is de eerste matige vorst van dit seizoen een feit. Voor matige vorst moet het afkoelen naar -5,1 graden of lager. Het vriest de eerste uren van de ochtend op grote schaal. Op bruggen en viaducten kan het plaatselijk glad zijn door bevriezing van natte weggedeelten of door aanvriezing. De lokale gladheid verdwijnt halverwege de ochtend.

  De laatste keer met matige vorst in ons land was op 5 maart van dit jaar. Toen vroor het in Woensdrecht 5,1 graden en koelde het in Gilze-Rijen af naar -5,3 graden. De vroegste matige vorst ooit gemeten in ons land dateert van 7 oktober 1912 met -5,7 graden op voormalig KNMI-meetstation Winterswijk.

  Volgens het langjarig gemiddelde komen in het oosten en noordoosten jaarlijks 17-19 dagen met matige vorst voor. In het midden en zuiden zijn dit er 13 en in het westen 7-10. Vlissingen telt normaal slechts 3 dagen met matige vorst.

  Tot dinsdag te koud

  Ook vanmiddag blijft het koud voor de tijd van het jaar. In het oosten van Groningen wordt het hooguit 3 graden en in het zuiden liggen de maxima rond 6 graden. De gevoelstemperatuur ligt door de stevige zuidoostenwind nog een stuk lager. In de noordelijke provincies vriest het voor het gevoel een paar graden en in het zuiden is het gevoelsmatig niet warmer dan een graad of 2. Gedurende de middag neemt in het westen de kans op (mot)regen toe. In het oosten is het droog en is nog een waterig zonnetje te zien.

  Morgen begint de dag in het noordoosten opnieuw koud met een paar graden vorst. Op de meeste plaatsen blijft het droog, maar is er wel veel bewolking aanwezig. De temperatuurtegenstellingen worden dan nog groter. Terwijl de thermometer in het uiterste noordoosten 3 graden aan wijst, wordt het aan de Zeeuwse kust 8 graden! Normaal is het van noordoost naar zuidwest over het land 8 tot 10 graden.

  Maandag wordt de laatste koude dag. In het binnenland vriest het ’s nachts mogelijk 5 graden en overdag moeten we het doen met maxima rond 4 graden in Drenthe en 9 in Zeeland. Het blijft droog en vooral in het oosten schijnt de zon. Daarna wordt het zacht, nat en winderig herfstweer. De wind draait naar de warme zuidwesthoek. De kans op vorst neemt af en de maxima liggen tussen 10 en 13 graden.

  Door: Jaco van Wezel