Weeronline
Weeronline
  Hagibis

  Tyfoon Hagibis bereikt Japan

  Aangemaakt: 12 okt 2019, 15:47 uur

  In Japan hebben honderdduizenden mensen het dringende advies gekregen te vertrekken vanwege de tyfoon Hagibis. Dat is de zwaarste tyfoon die Japan treft in 60 jaar. Het openbare leven ligt grotendeels stil, trein- en vliegverkeer is veelal geschrapt. Winkels, fabrieken en metro’s zijn uit voorzorg gesloten.

  Tienduizenden huishoudens zitten al zonder stroom. Zeker een persoon is omgekomen. Schappen in de supermarkten zijn leeg omdat mensen massaal aan het hamsteren waren geslagen in afwachting van de tyfoon. De superstorm, met windsnelheden tot ruim 200 kilometer per uur, dreigt Tokio en andere gebieden in Oost-Japan te treffen met de ergste regenval in ongeveer 60 jaar. Op sommige plaatsen wordt wel een meter regen verwacht

  Hagibis, dat snelheid betekent, zal naar verwachting zaterdagavond (lokale tijd) op het eiland Honshu aan land komen en volgt op Faxai, een van de zwaarste tyfoons die Japan een maand geleden nog teisterde. Daarbij werden meer dan 30.000 huizen verwoest en viel een groot deel van het energienetwerk uit.

  De kwalificatie voor de Grand Prix van Japan op het circuit van Suzuka gaat zaterdag niet door. Die is verplaatst naar de nacht van zaterdag op zondag. Twee wedstrijden van het WK rugby zijn eveneens uit voorzorg afgelast.

  Tyfoon Hagibis aan land in Japan

  De ongewoon heftige tyfoon Hagibis heeft zaterdagavond (lokale tijd) Japan bereikt. De storm kwam aan land op het schiereiland Izu in de buurt van de hoofdstad Tokio. Dat maakte het nationale weerbureau van Japan bekend.

  Volgens de verwachting zal Hagibis de komende uren naar het noorden verder trekken. Zondag is de wervelstorm Japan voorbij. Het gaat om de zwaarste tyfoon die Japan treft in 60 jaar.

  Vanwege het gevaar dat Hagibis meebrengt hebben de Japanse autoriteiten voor Tokio en zes andere regio’s de hoogste waarschuwing doen uitgaan.

  We zijn trots op onze nominatie voor Website van het Jaar 2019. Geef jij ons vijf sterren? Stem hier.

  Foto: EPA

  Door: ANP/Weeronline