Weeronline
Weeronline

  Hardloopevenementen bereiden zich voor op warmte

  Aangemaakt: 12 okt 2018, 20:11 uur

  Organisaties van hardloopevenementen bereiden zich voor op de recordwarme zaterdag. Met uitzondering van de kustgebieden wordt het in het hele land zomers met 25 graden en meer. In het zuidoosten en oosten loopt het kwik regionaal op naar 27 graden! “We zetten een extra drankpost neer”, vertelt Henk Hofman van loopgroep Houten, dat de Vlinderloop organiseert. “Ik verwacht ook wat minder deelnemers, zeker op de halve marathon.”

  Loopgroep Houten organiseert de Vlinderloop negen keer per jaar, telkens op de tweede zaterdag van de maand. ,”Begin november wordt het de 250e editie. Deelnemers zijn meestal ervaren genoeg om zich niet te warm aan te kleden, dus wij geven daarover geen advies.”

  “Wij hebben in oktober nog nooit vragen gehad over het warme weer. Meestal gebeurt dat in mei”, vertelt Bram van der Leij van de KNAU. “Organisaties zijn verantwoordelijk voor de veiligheid van de deelnemers. Wij mailen ze wel met adviezen.”

  Adviezen

  De KNAU wijst organisaties op het inrichten van voldoende water- en sponsposten die verhitte lopers verkoeling kunnen brengen. Een andere tip is om het evenement desnoods te vervroegen naar een tijdstip waarop het nog niet zo warm is.

  Daarnaast is het van belang om lopers te informeren. “We adviseren deelnemers om zich niet te warm te kleden. Inspanning levert warmte op. Hoe beter je getraind bent, hoe beter je die warmte kwijt kunt. Vooral minder goed getrainde lopers hebben last van hitte. Trek dus vooral géén lange broek aan. En pas je ambities aan! Als het heel warm of benauwd is, kun je dat PR wel uit je hoofd zetten.”

  De organisaties van de Eindhoven Marathon en de 4 Mijl van Groningen kunnen opgelucht ademhalen. Zondagmiddag wordt het met maximaal 23 graden wat koeler.

  Foto: ANP

  Door: ANP/Weeronline