Zo nat is het in ons land

12 januari 2023, 13:35

Een wandelaar trotseert de harde wind en regen op de Prins Clausbrug. Foto: ANP / ANP SEM VAN DER WAL

Lokaal is er donderdag bijna net zoveel regen gevallen als er normaal gesproken in een hele maand valt. Vooral in het zuiden, midden en zuidoosten van het land is het ook in de middag nog kletsnat.

In Zeeland, Noord-Brabant, het oosten van Zuid-Holland, Utrecht en het westen van Gelderland is op grote schaal 20 tot 30 millimeter gevallen. Tot dusver viel er rondom Dordrecht en het westen van Brabant al 40 tot 45 millimeter. Hier komt naar verwachting nog 5 tot 15 millimeter bij. Hiermee kan de neerslagsom lokaal oplopen tot 60 millimeter, waardoor de normale maandsom van 70 millimeter wordt genaderd.

Vrijdag komt het regionaal opnieuw tot regen, maar grote hoeveelheden worden dan niet verwacht. Zaterdag gaat het wel weer langdurig en veel regenen, waarbij er makkelijk opnieuw 15 millimeter kan vallen. Zondag zijn er wat losse buien die later op de dag een winters karakter kunnen hebben.

In dit tempo zal de maandsom neerslag voor januari op veel plaatsen al halverwege de maand door de grens van 100 millimeter gaan. In Apeldoorn was dat donderdagochtend al het geval, toen er tot 09.00 uur deze maand in totaal al 105 millimeter was gevallen.

Op sommige plekken heeft heeft de hevige regen voor problemen gezorgd. Waterschappen zetten extra gemalen en pompen in om wateroverlast te voorkomen. Zo heeft waterschap Zuiderzeeland donderdagmorgen het monumentale gemaal Wortman in Lelystad ingeschakeld om het teveel aan water in de provincie weg te pompen naar het IJsselmeer. Sinds woensdag draaiden al veel kleinere gemalen, aangezien de grond in Flevoland helemaal verzadigd is. Flevoland had afgelopen zomer als enige provincie nauwelijks last van droogte, omdat de polder onder de zeespiegel ligt.

De provincie Zuid-Holland heeft donderdag de Arkelse Dam tussen de Linge en het Merwedekanaal gesloten op verzoek van waterschap Rivierenland. Dat was nodig omdat het waterpeil van de Linge door de hevige regenbuien stijgt. Volgens Rivierenland is er vooral in de Alblasserwaard, Vijfheerenlanden en Altena heel veel regen in korte tijd gevallen.

Veel waterschappen zijn blij met de hevige regenval. Tot de kerstdagen was op een behoorlijk aantal plaatsen in het land nog steeds sprake van een neerslagtekort en een te lage grondwaterstand, doordat het in het najaar heel weinig regende. De schappen nemen nu zo veel mogelijk maatregelen om de regen vast te houden voor drogere tijden. "Heel blij met extra water", aldus waterschap De Dommel in Brabant. Rijkswaterstaat en de schappen verwachten vooralsnog nergens calamiteiten door de regen of het stijgende waterpeil in de grote rivieren. Waar nodig worden voorzorgsmaatregelen genomen.

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black