Kans op regionale overlast door houtrook

12 januari 2022, 11:30

Gezondheid
Houtrook. Foto Elly Theunissen.

Het rustige weer van vandaag en komende dagen kenmerkt zich niet alleen door bewolkt en mistig weer, maar ook door de kans op houtrookoverlast. In het zuiden en zuidoosten kan houtrook in woonwijken blijven hangen doordat de wind wegvalt. Vrijdagavond kan tijdelijk ook in het midden van het land overlast ontstaan. In het weekend trekt de wind iets aan en zal houtrook veel minder blijven hangen.

Het is heel rustig weer vandaag met wolkenvelden en vooral in het noordwesten ook zon door een licht aanlandige wind. In het zuiden en zuidoosten staat erg weinig wind en vanavond zal de wind verder in kracht afnemen. In Brabant en vooral Limburg is de wind zwak en kan deze in sommige woonwijken wegvallen. In het midden en noorden staat iets meer wind dan in het zuiden.

De temperatuur ligt dan een paar graden boven het vriespunt en er kan mist ontstaan. Juist bij dit weertype is het lekker om de houtkachel aan te steken, maar kan houtrook ook dicht bij het aardoppervlak blijven hangen en overlast veroorzaken.

Vrijdag grootste kans op overlast, weekend meer wind

Donderdagavond lijkt vooral Zuid-Limburg kans te maken op overlast door houtrook van een houtkachel of een haard. Maar vrijdagavond kan de wind in het zuiden en midden van het land tijdelijk op grote schaal wegvallen. Deze avond is de overlast door houtrook waarschijnlijk het grootst. Ook omdat de lucht na een aantal dagen met weinig wind steeds viezer wordt. In het weekend neemt de wind iets in kracht toe en daarmee zal ook het mistige weer met kans op overlast door houtrook verdwijnen. Lees ook waarom houtrook slecht voor je gezondheid is.

Foto: Elly Theunissen

Author Image

Matthijs van der Linden

Meteoroloog

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzichtnext-arrow-blue

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black