Weekendweer: een vleugje zomer

13 mei 2022, 08:00

Weekendverwachting
Zonnig terras, foto Ab Donker

Dit weekend neigt het weer al richting de zomer. De middagen verlopen vrij warm met 20 tot 28 graden. Alleen op de Wadden en langs het strand is het zaterdag iets minder warm. Het ziet er vaak mooi uit met veel zonneschijn. Zondag zijn naast de zon ook wolkensluiers te zien en is later kans op een onweersbui. Kortom, het wordt waarschijnlijk erg druk op de terrassen.

Vrijdag blijft het zo goed als droog en krijgt de zon in de loop van de dag steeds meer ruimte. Het is prima weer om op het terras het weekend te beginnen, in de middag is het landinwaarts 19 tot 22 graden. Langs de kust en op de Wadden is het door een stevige wind minder warm. In de late avond is een jasje handig, vooral op de fiets. Bij zonsondergang is het ongeveer 15 graden. In het uitgebreide weerbericht vind je meer details.

Zaterdag zonovergoten

De zon schijnt de hele zaterdag uitbundig. In de eerste ochtenduren kunnen we nog genieten van de ochtendkoelte. Met veel zonneschijn stijgt de temperatuur snel. In de middag wordt het op veel plaatsen 20 tot 25 graden. Vooral in de Achterhoek, het oosten van Brabant en in Limburg lijkt het wel zomer. De wind houdt het vrij kalm. Alleen langs de stranden is het door een zwakke tot matige wind van zee met maxima van 17 tot 19 graden iets minder warm. De zonkracht is dezer dagen kracht 5 of 6. Dat wil zeggen dat je binnen 20 minuten kunt verbranden. Mocht je langere tijd in de zon verblijven is het verstandig je goed in te smeren.

Lees alles over zonkracht.

Zondag prima strandweer

Doordat de wind op zondag naar het zuidoosten draait, wordt het bijna overal in ons land zomers warm met maxima van 25 tot 28 graden. Het warmst wordt het in Limburg. Ook op de stranden is het vrij warm met ongeveer 23 graden, later op de dag kan langs de Zeeuwse en Hollandse stranden een wind van zee enige afkoeling brengen.

Het weerbeeld is eerst best fraai met veel zonneschijn. Er zijn ook hoge sluierwolken te zien. In de loop van de dag neemt de kans op een regen- of onweersbui toe. Vooral in de westelijke helft van het land is het handig de regenradar in de gaten te houden, mocht je de barbecue aansteken.

Na het weekend aanhoudend warm

Het blijft op veel dagen in de nieuwe week droog en de zon schijnt met enige regelmaat. Alleen op maandag kunnen vooral verder landinwaarts stevige regen- of onweersbuien voorkomen. Met maxima van 20 tot 25 graden is het nog steeds vrij warm voor half mei.

Dit weekendbericht is tot stand gekomen in samenwerking met Upday

Upday logo

Author Image

Diana Woei

Meteoroloog

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black