Weeronline
Weeronline
  bidden om regen

  Inwoners Borneo en Sumatra bidden om regen

  Aangemaakt: 11 sep 2019, 11:47 uur

  Duizenden Indonesiërs hebben woensdag gebeden om regen voor de eilanden Sumatra en Borneo. Dat meldt het persbureau Antara. Beide eilanden zijn getroffen door flinke bosbranden. Deze tijd van het jaar is de droogste tijd en de komende tijd blijft het dan ook overwegend droog.

  Hulpdiensten zijn al een maand bezig met het blussen van de branden. De regering heeft 9.000 militairen, politie- en rampenagentschappen naar Borneo en Sumatra gestuurd. Het vuur zorgt niet alleen in Indonesië voor overlast. Buurlanden klagen over de smog. Ze beschuldigen Indonesië ervan de branden opzettelijk aan te steken om zo de grond bruikbaar te maken voor palmolie- en pulpplantages. Indonesië bestrijdt dit.

  In verschillende delen van Zuidoost-Azië is het de afgelopen maanden ongewoon droog geweest. Dat heeft te maken met het weersverschijnsel El Niño. Daarnaast vormen de maanden juli, augustus en september de droogste perioden in Indonesië. Vanaf oktober neemt het natte seizoen weer toe en in de wintermaanden is het daar het natst.

  Bidden om regen

  Duizenden mensen in Pekanbaru, de hoofdstad van de provincie Riau op Sumatra, hielden islamitische gebeden voor regen bij het kantoor van de gouverneur. Veel van de deelnemers droegen een gezichtsmasker om zichzelf tegen de rook te beschermen. “We doen alles wat we kunnen, nu bidden we tot Allah voor de regen,” vertelde plaatsvervangend provinciegouverneur Edy Nasution aan Antara. Soortgelijke gebeden werden gehouden in steden in Kalimantan, de Indonesische kant van Borneo, waar de luchtkwaliteit zo slecht is dat scholen zijn gedwongen hun deuren te sluiten.

  Het is de komende tijd overwegend droog. Alleen op het noorden van Sumatra is kans op buien. Maar als het gaat regenen, gaat het wel om een flinke hoeveelheid neerslag. Het zuiden van Sumatra krijgt de komende tijd nog met droogte te maken. Dat geldt ook voor Borneo.

  We zijn trots op onze nominatie voor Website van het Jaar 2019. Zet jij ons in het zonnetje? Stem hier.

  Foto: AFP

  Door: ANP/Weeronline