Vakantieweer Europa: van tropische hitte tot onweersbuien

11 augustus 2022, 08:00

Costa del Sol, foto AdobeStock / Valery Bareta

De schoolvakanties zijn in volle gang en de vakantiegangers in eigen land kunnen rekenen op een hittegolf. Heb jij nog plannen om naar het buitenland te gaan? Waarschijnlijk kan je daar ook op hitte rekenen. Volgende week lijken West- en Centraal-Europa te maken te krijgen met enige verkoeling. Lees hier meer details.

Grote delen van Europa gaan de komende dagen gebukt onder zeer warm en droog zomerweer. Naast de populaire vakantiebestemmingen rondom de Middellandse Zee stijgt het kwik ook in West- en Centraal-Europa op veel plaatsen naar tropische waarden. Voor de zon- en warmteliefhebbers is het goed toeven, maar voor de natuur is dit minder goed nieuws. Zo ontstaan op diverse bestemmingen in Europa natuurbranden.

Zeer warm en droog in Duitsland en Frankrijk

Voor degene die de vakantie doorbrengen in nabijgelegen landen kunnen rekenen op een reeks tropische dagen. Daarbij schijnt de zon vaak volop. In Duitsland wordt het veelal 28 tot 35 graden en in Frankrijk komt de temperatuur uit op zo’n 33 tot 38 graden. Zelfs in het meestal wat koelere en wisselvallige Bretagne en Normandië komen de maxima ruim boven de 30 graden uit. Op zondag komen in Frankrijk diverse regen- en onweersbuien tot ontwikkeling en doet de temperatuur een stapje terug. In Parijs wordt het volgende week een graad of 30 en met een mix van zon en wolkenvelden is het dan prima weer om de stad te verkennen. Ben jij op doorreis in beide landen? Houd dan rekening met de hitte onderweg. Vooral tijdens zwarte zaterdag kan het vakantieverkeer wel eens lange tijd stilstaan en kan het in de felle zon zeer warm worden in de auto. Zorg dan voor voldoende water in de auto.

Heerlijk strandweer in Spanje en Portugal

De zomer draait op volle toeren op het Iberisch Schiereiland en dat blijft voorlopig ook zo. De zon is flink van de partij en meestal blijft het droog, hoewel in de binnenlanden van Spanje een enkele (onweers)bui tot ontwikkeling kan komen. In Portugal loopt de temperatuur geleidelijk op naar tropische waarden, alleen in de regio rondom Porto is het wat minder warm met dagelijks zo’n 24 graden. In de nieuwe week neemt in het (noord)westen van Spanje en Portugal de kans op buien vanaf de Atlantische Oceaan toe. Elders blijft het dan waarschijnlijk droog.

Aan de Spaanse stranden wordt bijna overal de 30 graden gehaald. Zo wordt het aan de Costa Brava en Costa del Sol dagelijks zo’n 32-34 en de zon schijnt vaak volop. In de middag steekt een verfrissend briesje van zee op en het is dan ook heerlijk weer om naar het strand te gaan. Smeer je dan wel goed in!

Strand Algarve Portugal, foto AdobeStock / robertdering
Strand Algarve Portugal, foto AdobeStock / robertdering

Lees ook: waarom je op of nabij het water sneller verbrandt

Op de eilanden Ibiza en Mallorca is het op en top vakantieweer met veel zonneschijn en temperaturen die ruim boven 30 graden uitkomen. Ga je binnenkort naar de Canarische Eilanden? Dan krijg je met 27 tot 30 graden te maken met minder heet, maar wel aangenaam zomerweer. De zonnige perioden overheersen, maar af en toe gaat de zon schuil achter wolkenvelden. Het is aangenaam strandweer, maar de strandgangers moeten wel rekening houden met een stevige bries uit het oosten.

Wisselende omstandigheden Griekenland

In Griekenland kan je vaak rekenen op zonovergoten zomerweer, maar momenteel zijn de weersomstandigheden niet in het hele land optimaal. Vooral in het Griekse binnenland komt het de eerste dagen tot stevige regen- en onweersbuien. Op de eilanden en ook in Athene blijft het vaker droog, maar de kans is niet uitgesloten dat zo’n bui ook hier over weet te trekken. In de nieuwe week neemt de kans op buien af en wordt droog, zonnig en zeer warm weer verwacht. De maxima komen dan uit op zo’n 35 graden in de hoofdstad.

Niet alleen in de binnenlanden van Griekenland, maar ook de Balkenlanden krijgen te maken met talrijke regen- en onweersbuien. In de loop van volgende week lijkt ook hier een zonnige en warme periode aan te breken.

Warm en zonnig in de Alpen, begin nieuwe week (stevige) onweersbuien

De wandelaars in de Alpen krijgen de komende dagen te maken met prachtig zomerweer. De zon schijnt vaak volop en meestal blijft het droog. In de Zuid-Alpen kunnen later op de dag wel enkele regen- en onweersbuien tot ontwikkeling komen. In de dalen is het vaak zomers warm en in grote steden kan het kwik oplopen tot tropische waarden. In het begin van de nieuwe week krijgen meerdere plaatsen in de Alpen tijdelijk te maken met stevige regen- en onweersbuien. Na maandag worden drogere en warme weersomstandigheden verwacht.

Prachtige condities in Zwitserland, foto: AdobeStock / M.studio
Prachtige condities in Zwitserland, foto: AdobeStock / M.studio

Minder warm in Noorwegen en Schotland

Wil jij ontsnappen van de hitte? Dan kan je goed terecht in Noorwegen. In de regio rondom Oslo is veel ruimte voor de zon en worden nog zomerse waarden van 26-27 graden gehaald, maar aan de westkust is het wat wisselvalliger en beduidend koeler met 18 tot 22 graden. Desondanks is het met deze weersomstandigheden prima weer om eropuit te trekken. Ook in Schotland is het met 20 tot 25 graden goed toeven. Er is een afwisseling van wolkenvelden en zonnige perioden en in Noord-Schotland kan het af en toe licht regenen. In de nieuwe week kan op meerdere plaatsen hemelwater vallen.

Blijf op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen in heel Europa met ons Europees weerbericht.

Floris Lafeber

Floris Lafeber

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black