Besmettelijke teken gedijen door klimaatverandering

11 augustus 2020, 14:26

Buitenland
7af832d2-anp-414876578-1-1240x600
7af832d2-anp-414876578-1-1240x600
7af832d2-anp-414876578-1-1240x600

Besmettelijk teken komen de laatste jaren steeds vaker voor in grote delen van de Verenigde Staten. De insecten komen ook steeds vroeger in het jaar. In februari zijn ze al actief. Volgens wetenschappers gedijen teken door klimaatverandering.

Door klimaatverandering is er ook vaker ernstige droogte.

Het aantal gevallen van Amerikanen die de ziekte van Lyme hebben opgelopen, is de laatste jaren verdubbeld tot ruim 30.000 gevallen per jaar. Door de hogere temperaturen zijn teken in staat zich optimaal te voeden voor de winter. Dat betekent weer dat ze de winter makkelijk overleven.

Daarbij speelt de steeds milder wordende winter natuurlijk ook een rol. Dat heeft er voor gezorgd dat teken hebben zich verspreid naar het noordelijke gedeelte van New England en het middenwesten, terwijl andere tekensoorten die normaal in warmere zuidelijke staten voorkomen, zoals de langhoornige teek en de eenzame stertik, nu opduiken in New York en New Jersey.

Meer gevallen ziekte van Lyme

De verwachting is dat dit jaar meer mensen de ziekte van Lyme zullen oplopen. Dat heeft te maken met de coronacrisis. Nationale parken en wandelgroepen hebben een enorme stijging gemeld van het aantal mensen dat tijdens de lockdown de natuur opzoekt, waarbij ze het risico lopen in contact te komen met de ziektebrengende teken.

Felicia Keesing, hoogleraar biologie aan het Bard College en co-auteur van onderzoek dat de klimaatcrisis koppelt aan grotere tekenactiviteit spreekt van een rampscenario. “We zien op meer plaatsen het aantal door teken overgedragen ziekten stijgen”, zegt ze tegen The Guardian. Ze waarschuwt dat de beesten niet alleen de ziekte van Lyme overdragen. Er zijn meer op bacteriën geënte ziekten die teken op mensen kunnen overdragen. “We moeten door teken overgedragen ziekten beter voorkomen en ook snel diagnosticeren”, waarschuwt ze.

Foto: ANP / Jeroen Jumelet

Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven