Waterschap Limburg plaatst zelf meetpunten in België

11 juli 2022, 15:40

Wateroverlast
Hoog water in Well in 2021. Beeld: ANP VINCENT JANNINK

Waterschap Limburg gaat zelf zes meetpunten plaatsen in waterlopen in de Belgische grensstreek bij Zuid-Limburg. Op die manier wil het waterschap beter en sneller anticiperen op dreigende overstromingen. Dat zei dijkgraaf Patrick van der Broeck van het waterschap maandagochtend bij de presentatie van plannen voor verbetering van de informatievoorziening over hoogwater voor inwoners van Limburg.

Het waterschap werd een jaar geleden overvallen door het snel stijgende water van beken en kleine rivieren, die vanuit België en Duitsland Limburg binnenstromen. Daardoor werden met name Valkenburg en Meerssen blank gezet en ontstond er voor honderden miljoenen euro's aan schade. Het waterschap kan het eigen meetsysteem (nog) niet koppelen aan de Belgische meetpunten omdat dat een ander ICT-systeem is, aldus Van der Broeck. In de toekomst moeten beide systemen wel met elkaar kunnen communiceren. De Limburgse meetpunten moeten voor eind volgende jaar operationeel zijn in de Belgische voerstreek.

Ook in het Duitse grensgebied worden nieuwe meetpunten met name voor de Roer geplaatst, maar dat gebeurt in samenwerking met de Duitsers. Daar is een koppeling tussen de systemen wel mogelijk. Door de nieuwe meetpunten aan de andere kant van de grenzen hoopt het waterschap mensen veel sneller voor hoogwater te kunnen waarschuwen.

Het is bijna een jaar geleden. Lees het hier terug.

Actuele waterstanden in speciale app

Het schap heeft verder de app WaterstandLimburg verbeterd, zodat inwoners direct de meest actuele waterstanden in hun directe omgeving kunnen controleren en direct kunnen anticiperen op hoog water. Het waterschap vraagt inwoners om feedback, zodat de app nog verder verbeterd kan worden. Daarnaast kan via de website van het waterschap ook de afvoer van beken en rivieren in de omgeving opgezocht worden. De afvoer wordt voorzien van kleurenlabels, groen, geel, oranje en rood.

Nu staat de code op geel, wat betekent dat er sprake is van beginnende droogte, dat de afvoer van de beken laag is en het neerslagtekort toeneemt.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven