Weeronline
Weeronline
  Lichtende nachtwolken

  Grijp je kans om dit jaar nog lichtende nachtwolken te zien

  Aangemaakt: 11 jul 2020, 07:59 uur

  Wil je dit jaar nog lichtende nachtwolken zien? Grijp dan dit weekend je kans! De komende twee nachten is het vrij helder. Daarmee is er goede kans om lichtende nachtwolken te zien. Of ze daadwerkelijk ontstaan is wel afwachten. Na het weekend komt er meer bewolking en richting eind juli neemt de kans op lichtende nachtwolken sterk af. Dit komt doordat de nachten langer worden.

  Aan het einde van de avond, aan het begin van de nacht en ruim voor zonsopkomst, tussen 3 en 4 uur ’s nachts, is er kans om lichtende nachtwolken te zien. Er is dan vrijwel geen gewone bewolking, waardoor je goed zicht hebt op de hoge atmosfeer waar de mysterieuze wolken aan de noordelijke hemel kunnen verschijnen.

  Ga je deze nachten kijken, hou dan rekening met koude omstandigheden en kleed je warm aan! Een dunne zomerjas is niet voldoende als je lang naar buiten gaat. Het koelt af naar zo’n 5-8 graden in het binnenland en 10 graden in de kustgebieden. Zeer lokaal daalt het kwik aan de grond tot rond het vriespunt.

  Volgende week neemt de bewolking toe en worden de nachten voorlopig niet meer zo helder als dit weekend. Doordat de nachten langer worden neemt de kans op het zien van lichtende nachtwolken richting het einde van de maand ook sterk af. Als liefhebber van deze wolken kun je dit weekend dus het best je kans grijpen.

  Lichtende nachtwolken aan de kust

  Ruimtestof en ijskristallen

  Of lichtende nachtwolken daadwerkelijk ontstaan is altijd afwachten. De wolken vormen zich op 80 km hoogte indien voldoende vocht en stofdeeltjes uit de ruimte aanwezig zijn. Ook moet de temperatuur tussen -90 en -145 graden zijn. IJskristallen zetten zich af op de stofdeeltjes en weerkaatsen zonlicht naar de aarde. De wolken zie je pas als het aan het aardoppervlak al donker wordt, terwijl de lucht op 80 km hoogte nog beschenen wordt door de zon.

  Meer uitleg: Dit zijn lichtende nachtwolken

  Periode om lichtende nachtwolken te zien loopt ten einde

  De lichtende nachtwolken zijn alleen te zien in een periode rondom de langste dag. Dit heeft ermee te maken dat de atmosfeer op grote hoogte in deze tijd van het jaar in onze regio niet helemaal donker wordt. Van 20 mei tot en met 24 juli is er geen sprake van zogenaamde astronomische duisternis. Dit betekent dat de zon ’s nachts niet dieper dan maximaal 18 graden onder de horizon zakt. Als de zon tussen 6 en 18 graden onder de horizon staat worden gewone wolken niet meer beschenen, maar de lichtende nachtwolken aan de noordelijke hemel op 80 km hoogte wel.

  Doordat de zon komende tijd steeds eerder ondergaat wordt de noordelijke hemel steeds minder goed verlicht in de nacht. Na 24 juli zijn de kansen daarmee meestal wel verkeken. In de uren na zonsondergang wordt dan meer de noordwestelijke hemel beschenen en voor zonsopkomst de noordoostelijke hemel. Dat is niet het deel van de hemel waar de lichtende nachtwolken zich meestal bevinden.

  Foto’s: Corné Ouwehand

  Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

  Door: Jaco van Wezel