Weeronline
Weeronline

  Vrijdagmiddag in het oosten kans op wateroverlast

  Aangemaakt: 11 jul 2019, 13:47 uur

  Juist in de gebieden die tot nu toe het droogst zijn, in het oosten van het land is het neerslagtekort inmiddels opgelopen naar meer dan 200 millimeter, is vrijdagmiddag kans op wateroverlast. Er komen talrijke buien tot ontwikkeling en vooral in de oostelijke helft van het land is bij die buien kans op onweer. De wateroverlast komt vanwege de lage treksnelheid van de buien.

  Morgenochtend is het bewolkt en valt af en toe regen. In de loop van de ochtend komen buien tot ontwikkeling en daarbij neemt de kans op onweer toe. In de middag komen vooral in de oostelijke helft van het land stevige regen- en onweersbuien voor.

  Lokaal 50 millimeter

  De buien verplaatsen zich vrij langzaam en daardoor kan lokaal veel regenwater vallen. Neerslagsommen tot 50 millimeter en lokaal meer zijn goed mogelijk. Bij de buien kunnen ook windstoten tot 60 km/uur voorkomen. In het westen van het land is het een stuk droger en schijnt vaker de zon. De temperatuur stijgt in de westelijke helft naar maximaal 20 graden en dat komt door een frisse noordwestenwind. In het buiige oosten wordt het ongeveer 23 graden.

  Vrijdagavond zijn eerst nog stevige regen- en onweersbuien actief, maar in de loop van de avond wordt het op steeds meer plaatsen droog.

  Losse buien de droogte op?

  De buien zijn vooral in het oosten actief. Dat is goed nieuws voor de kurkdroge regio’s zoals Twente en de Achterhoek. Het neerslagtekort is daar meer dan 200 millimeter. Toch zijn plensbuien niet effectief, want vanwege de droogte van afgelopen tijd is de bodem volledig uitgedroogd en daardoor spoelt het overgrote deel van het water direct sloten of riolering in.

  Pas wel op dat je het water niet ‘pikt’.

  Foto: Ab Donker

  Door: Rico Schröder