Weeronline
Weeronline

  Tropische storm brengt 300 mm regen in zuiden VS

  Aangemaakt: 11 jul 2019, 09:36 uur

  Een tropische depressie boven de Golf van Mexico zorgt ervoor dat in het zuiden van de Verenigde Staten in korte tijd een grote hoeveelheid neerslag valt. In de staat Louisiana wordt meer dan 300 millimeter, met plaatselijke uitschieters tot zelfs 450 millimeter, regen verwacht. Ter vergelijking normaal valt in heel Nederland in een jaar gemiddeld over het land 850 mm. Die neerslag zorgt voor overstromingen en overlast, verwachten de autoriteiten.

  John Bel Edwards, de gouverneur van Louisiana, heeft de noodtoestand afgekondigd. “De hele staat zal worden getroffen. Ik raad iedereen aan om alert te blijven. Neem deze dreiging niet lichtzinnig op”, aldus Edwards in een boodschap op Twitter.

  Depressie wordt waarschijnlijk tropische storm

  Een deel van het openbare en economische leven is al tot stilstand gekomen. Meteorologen verwachten dat de depressie, waarvan de kern nu nog 200 kilometer van de kust is verwijderd, donderdag uitgroeit tot een tropische storm. De condities zijn zelfs aanwezig dat de storm vervolgens verder ontwikkeld tot een orkaan. Naast hevige en langdurige regenval moet dan ook rekening gehouden worden met orkaanwinden en stormvloed.

  Naar verwachting zal de economische schade uitkomen op 1 miljard dollar (888 miljoen euro), maar de vrees is dat dat bedrag nog veel hoger zal uitvallen. Vooral de katoen-, suiker- en sinaasappelsectoren vrezen schade aan de oogsten.

  Foto: EPA

  Door: ANP/Weeronline