Weeronline
Weeronline

  Aantal tekenbeten neemt af

  Aangemaakt: 11 jul 2019, 14:08 uur

  Normaal gesproken piekt het aantal meldingen van tekenbeten eind juli, maar dit jaar was dat al in juni zo. Waarschijnlijk waren teken al vroeg actief door het goede weer. Dat melden onderzoekers van de Universiteit Wageningen (WUR) en gezondheidsinstituut RIVM.

  De onderzoekers verzamelen klachten over teken op de website Tekenradar.nl. In de eerste week van juni meldden bijna 600 mensen dat ze waren gebeten. Na de piek daalde het aantal tekenmeldingen. Vorige week was het aantal meldingen al ruim gehalveerd.

  Het lijkt er dus op dat de piek voorbij is. Maar dat is volgens Arnold van Vliet van de WUR nog niet zeker. “Normaal gesproken piekt het aantal beten een keer en gaat het daarna weer omlaag. Maar de klachten kunnen ook toenemen bij goed weer voor de teek. Het regenachtige weer van deze week bijvoorbeeld.”

  Ziekte van Lyme

  Begin juni waren de weersomstandigheden ideaal voor het beestje. Teken gedijen het best onder warm en vochtig weer. Ze laten zich minder zien als het heet en droog is. Vorig jaar hadden mensen ook vroeg in het jaar last van teken. Tijdens de hittegolf in juli nam het aantal beten snel af.

  Wie wordt gebeten door een teek, kan de ziekte van Lyme oplopen. De meeste mensen herstellen na een antibioticabehandeling, maar bij 1000 tot 2500 patiënten blijven klachten langer terugkomen. Zij hebben bijvoorbeeld last van zenuw-, gewrichts- of hartklachten. Van Vliet merkt ook dat steeds meer mensen koorts krijgen na een tekenbeet. Dat kan wijzen op andere ziekten die teken met zich kunnen meedragen.

  Foto: ANP

  Door: ANP