Natuurjournaal: eikenprocessierups maakt eerste nesten

11 juni 2021, 07:00

Deze week kunnen we weer meer overlast van de eikenprocessierups verwachten. Omdat het de afgelopen tijd warm is geweest, groeien ze steeds sneller. De rupsen waren al actief, maar nu bereiken ze ook de vervelling waarin ze brandharen krijgen.

Daarnaast worden de eerste nesten nu verwacht. De meeste overlast is meestal in juni. Omdat het dit jaar eind maart erg warm was en daarna weer koud, is het nu lastig te voorspellen wanneer de meeste overlast plaats gaat vinden. Heb je zelf eiken in de buurt? Hang dan een mezenkast of een vleermuiskast op en help de natuurlijke bestrijders van de rupsen een handje.

Witte-klaver

Foto: Jan van der Straaten, Saxifraga

De witte klaver

In graslanden en bermen vallen de bloemen van de witte klaver op. De soort komt in heel Nederland algemeen voor. De kans is dus groot dat het ook bij jou in de tuin, of in de berm in de wijk staat. Witte klaver is geliefd bij honingbijen en sommige hommels. Ook landbewerkers gebruiken de soort graag: hij slaat stikstof op in zijn wortels en kan zo gebruikt worden om het land te verrijken. Tenslotte hebben ook gelukszoekers interesse in witte klaver. Dit is namelijk de klaversoort die soms een extra blaadje heeft; het klavertje vier. Witte klaver is dus een veelzijdige plant!

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Nature Today Logo

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl Hoofdfoto: Mark Zekhuis, Saxifraga

Door: Nature Today

Reageer via Facebook