Uitzonderlijk hoge zonkracht van 8,7 gemeten

26 februari 2021, 14:58

Vanmiddag is bij het RIVM in Bilthoven rond 14:15 uur zonkracht 8,7 gemeten. Dit is een bijzonder hoge waarde, die zelden voorkomt. De aanwezige wolkenvelden boven ons land zorgden ervoor dat bovenop de directe straling van de zon er nog extra UV-straling bijkwam door reflectie op deze wolkenvelden. Zonder bewolking zou zonkracht 7.5 vandaag het hoogst haalbare zijn geweest.

De afgelopen elf jaar werd in Bilthoven slechts twee keer eerder een UV-index boven de 8 gemeten. In het zuiden van het land wordt niet gemeten, maar het is aannemelijk dat daar vandaag zelfs waarden boven zonkracht 9 zijn gehaald. Het meetpunt in Bilthoven is op dit moment het enige officiële meetpunt in Nederland waar UV-straling wordt gemeten.

Het record voor het midden van Nederland is zonkracht 9,0 en dat werd gemeten op 25 juni 1995. De uitbarsting van de vulkaan Pinatubo op de Filipijnen (in 1991) zorgde in de jaren erna voor een dunnere ozonlaag.

Zonkracht vandaag bij het RIVM in Bilthoven

Hele week hoge zonkracht veroorzaakt door lage ozonwaarden

Belangrijkste reden voor de zeer hoge zonkracht is de combinatie van een hoge zonnestand (we zitten dicht bij de langste dag van het jaar) en een dunnere ozonlaag boven ons land. Wanneer op grote hoogte in de atmosfeer (de stratosfeer) een gebied met lagere ozonwaarden aanwezig is worden we blootgesteld aan een hogere UV-index. Er wordt dan namelijk minder zonlicht onderweg naar het aardoppervlak geabsorbeerd door ozon. De fluctuaties in de dikte van de ozonlaag (15-50 km hoog) worden veroorzaakt door veranderingen in de winden die ozon verspreiden.

Deze hele week hebben we te maken met lage ozonwaarden en zonkracht 7-8, waarbij vandaag en komende woensdag eruit springen als dagen waarbij op grote schaal een dikke zonkracht 8 kan worden gemeten. Rond de langste dag wordt jaarlijks meerdere keren UV-index 7 gemeten. In het zuiden van het land wordt een enkele keer per jaar zonkracht 8 gemeten, in het midden van het land is dit een zeldzaamheid en gebeurt het slechts eens in de paar jaar. Een waarde ruim boven de 8, zoals vandaag, is heel uitzonderlijk.

Meer informatie over de kracht van de zon.

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black