Spanje maakt 2,2 miljard vrij in strijd tegen droogte

11 mei 2023, 17:25

Droogte
De waterstanden in dit reservoir in Catalonië zijn zeer laag, 18 April 2023. Foto/ANP/EPA/Siu Wu

De Spaanse overheid heeft in totaal 2,19 miljard euro gereserveerd om de gevolgen van aanhoudende en verergerende droogte in het land te verlichten. Dat maakte de Spaanse minister van Duurzame Transitie Teresa Ribera donderdag bekend.

"Spanje is gewend aan periodes van droogte, maar door de klimaatverandering zijn ze veel frequenter en intenser geworden en we moeten ons voorbereiden", zei Ribera op een persconferentie.

Alleen haar ministerie alleen zal al 1,4 miljard euro uitgeven voor onder meer nieuwe infrastructuur en om meer water beschikbaar te maken. Daarnaast stelt het ministerie van landbouw 784 miljoen euro ter beschikking om de landbouwproductie te ondersteunen en om de lasten voor boeren door de droogte en de stijgende kosten te verlichten.

Het Zuid-Europese land kampt al langere tijd met ernstige droogte. Tot nu toe is er dit jaar weinig neerslag gevallen. Eerder meldde de Spaanse weerdienst Aemet dat de afgelopen maand de warmste en droogste april was sinds het begin van de metingen in 1961. Voorlopig lijkt er nog geen verbetering te komen. Volgens woordvoerder Ruben del Campo van Aemet wordt er in de komende weken nog nauwelijks regen van betekenis verwacht die verlichting kan brengen voor de droogte.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven